Coronasteun voor musea en Muziekschool Waterland; gemeenten en provincie trekken de portemonnee

Het Marker Museum.© Foto Cyclomedia

Johan Moes
Monnickendam/Marken

Waterlandsmuseum De Speeltoren in Monnickendam en het Marker Museum krijgen een extra subsidie om de coronacrisis door te komen. Het geld komt van de gemeente Waterland en de provincie Noord-Holland. De provincie en de gezamenlijke gemeenten in de regio steunen ook de Muziekschool Waterland in deze crisistijd.

De instellingen verkeren niet in directe financiële nood, maar staan inmiddels wel op het punt om hun reserves aan te spreken, of hebben dat al gedaan. Dat geld is bedoeld voor bijvoorbeeld onderhoud, uitbreiding van de collectie en onvoorziene uitgaven en niet voor de normale exploitatie van de musea. De extra subsidie moet voorkomen dat de reserves helemaal uitgeput raken.

Coronanoodfonds

Het Marker Museum krijgt ruim 30.000 euro en De Speeltoren bijna 18 mille. Eenderde van dat geld wordt betaald door de gemeente Waterland en tweederde komt uit een speciaal coronanoodfonds voor de culturele sector van de provincie.

Muziekschool Waterland krijgt een extra bijdrage van ruim 22.000 euro. Daarvan wordt 35 procent betaald door de gemeenten die participeren in de muziekschool en de rest door de provincie.

Ondersteuning

,,Door de prima samenwerking tussen provincie en gemeenten kunnen we de culturele instellingen goede ondersteuning bieden’’, zegt wethouder Ton van Nieuwkerk van Waterland: ,,Ons gezamenlijke doel is om de culturele sector door de coronagolf te loodsen. Cultuur is de voedingsbodem voor talent, zorgt voor verbinding in Waterland en draagt bij aan het woonplezier van onze inwoners.’’

Waterland besloot al eerder de dorpshuizen in de gemeente te hulp te schieten met extra subsidies.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.