Impressie nieuw stationsgebied van Hoorn in stedenbouwkundig plan; gemeenteraad neemt begin december een besluit

Het gebied aan de noordkant van het station, gezien vanaf de traverse.

Het gebied aan de noordkant van het station, gezien vanaf de traverse.© Impressie stedenbouwkundig bureau Karres en Brands

Een boulevard met links de Museumstoomtram.

Een boulevard met links de Museumstoomtram.© Impressie stedenbouwkundig bureau Karres en Brands

Een ’fruitbomenplein’ voor het station.

Een ’fruitbomenplein’ voor het station.© Impressie stedenbouwkundig bureau Karres en Brands

De nieuwe voorkant van het station, gezien vanaf de zuidkant van de stad.

De nieuwe voorkant van het station, gezien vanaf de zuidkant van de stad.© Impressie stedenbouwkundig bureau Karres en Brands

1 / 4
Martijn Mak
Hoorn

De Hoornse gemeenteraad buigt zich de komende weken over het stedenbouwkundig plan voor de Poort van Hoorn, wat een een globaal beeld geeft van wat er zoal in het stationsgebied gaat komen en hoe dit eruit gaat zien.

Het plan geeft een beeld van waar gebouwen, parkeerplaatsen, openbaar groen, water en wegen moeten komen en is een belangrijke stap voor de ontwikkeling en invulling van het stationsgebied en omgeving. Op basis hiervan kan de gemeente bestemmingsplannen maken, waarna er gebouwd kan worden in het gebied.

Loopbrug

Naast duizend woningen omvat het plan 15.000 vierkante meter aan maatschappelijke, culturele of andere functies, om van de Poort van Hoorn een aantrekkelijk gebied te maken. Het busstation verhuist naar het transferium, waar ook een parkeergarage voor ruim 1.000 auto’s is ingetekend (deels ondergronds). Rondom het station komen fietsenstallingen voor ongeveer 3.700 fietsen. Verder gaat het plan ervan uit dat de loopbrug over het spoor een mooie en brede traverse wordt, die de noord- en zuidkant van het station verbindt en toegang geeft tot de perrons.

Het busstation wordt verplaatst en daardoor ontstaat aan de kant van de binnenstad ruimte om een groene singel in te richten, die voor het station langs loopt.

Op donderdag 26 november wordt het besproken door de raadscommissie en op dinsdag 8 december neemt de gemeenteraad er een besluit over.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen