Minister Wiebes: overname Tata lijkt aantrekkelijk

ANP

Een overname van Tata Steel Nederland door het Zweedse staalbedrijf SSAB "lijkt aantrekkelijk", vindt minister Eric Wiebes van Economische Zaken. "De bedrijven zijn complementair en beide hebben grote ambities voor verduurzaming."

Het kabinet is vrijdag op de hoogte gebracht door moederbedrijf Tata Steel India over de onderhandelingen die lopen met SSAB. Tata Steel Nederland is niet alleen economisch belangrijk voor het kabinet, maar speelt ook een grote rol bij het halen van de klimaatdoelen.

"Het kabinet werkt al langer samen met Tata plannen uit voor een competitief, groen en toekomstbestendig staalbedrijf van wereldklasse, op de unieke locatie in IJmuiden", zegt Wiebes.

De komende tijd zal het kabinet in gesprek blijven met Tata Steel, belooft de bewindsman. Ook premier Mark Rutte zegt de ontwikkelingen goed te blijven volgen. Het is volgens hem belangrijk dat de staalindustrie "vergroent, en ook op een manier dat dit in Nederland gebeurt. We hebben eigenlijk alles in huis", zei de minister-president na de ministerraad op vrijdag.

Het kabinet heeft tegenover Tata Steel vooral benadrukt dat het belangrijk is zoveel mogelijk banen in Nederland te houden. Rutte liet doorschemeren positief te zijn over de ontwikkelingen. "Op zichzelf is dit, als je het door je oogharen bekijkt, een ontwikkeling waar je niet meteen heel bezorgd over hoeft te zijn."

Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW reageert positief op het nieuws. Volgens voorzitter Ingrid Thijssen bieden de mogelijke overname van Tata Steel Nederland en het loskoppelen van het slecht presterende Britse deel van het staalconcern een mooie kans om de continuïteit van de vestiging in IJmuiden te waarborgen. "Dit is belangrijk vanwege de grote werkgelegenheid die samenhangt met deze vestiging. Ook zijn er zowel aan Zweedse als aan Nederlandse kant stevige ambities voor verduurzaming van de staalproductie en dat is essentieel voor de toekomst", aldus Thijssen.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen