Hoorn wil op toekomstig stadsstrand in ieder geval sportveldjes, fitnesstoestellen en een speeltuin realiseren, andere ideeën worden nog onderzocht

Het opspuiten van het stadsstrand gaat in januari verder.

Het opspuiten van het stadsstrand gaat in januari verder.© Foto Mediahuis / Martijn Mak

Het toekomstige stadsstrand gezien vanaf het terras van schouwburg Het Park.

Het toekomstige stadsstrand gezien vanaf het terras van schouwburg Het Park.© Foto Mediahuis / Martijn Mak

Aanliggende flats in de Grote Waal kijken uit over het stadsstrand in aanbouw.

Aanliggende flats in de Grote Waal kijken uit over het stadsstrand in aanbouw.© Foto Mediahuis / Martijn Mak

1 / 3
Martijn Mak
Hoorn

De gemeente Hoorn wil op het toekomstige stadsstrand in ieder geval een voetbalveldje, beachvolleybalveld, openbare fitnesstoestellen en een speeltuin realiseren. De mogelijkheden voor een commerciële invulling, zoals een waterpark of watersportactiviteiten als verhuur en les, worden nog door het college onderzocht.

Het college onderzoekt of deze ’commerciële’ ideeën meegenomen kunnen worden bij de invulling van de horeca. Op het stadsstrand is ruimte voor een strandpaviljoen ter hoogte van de Galgenbocht en één kleine horecavoorziening, zoals een kiosk of foodtruck. Dit najaar is de gemeente begonnen met zoeken naar de juiste invulling hiervoor.

Om de wensen - op het gebied van sport en spel - voor het stadsstrand te realiseren, heeft het college van b en w 330.000 euro gevraagd aan de gemeenteraad. Op 19 november bespreekt de raadscommissie het budgetvoorstel voor de realisatie en het beheer van het stadsstrand, waar het bedrag voor sport en spel onderdeel van is. De gemeenteraad neemt naar verwachting op 8 december een besluit.

Meedenken

In september konden inwoners uit Hoorn een maand meedenken over de invulling van het Hoornse stadsstrand. Bijna honderd unieke ideeën werden op platform ’Voor een mooie stad’ gedeeld en meer dan drieduizend mensen stemden op hun favoriete voorstel.

Lees ook: Watersportstrand populairste idee voor invulling toekomstig stadsstrand: ’Hoorn verdient dit als echte watersportstad’

Het toestaan van kitesurfen kreeg ook veel stemmen, maar hiervoor is de gemeente afhankelijk van de provincie omdat het Markermeer Natura 2000-gebied is. Als de provincie akkoord is, wil het college onderzoeken of hiervoor ruimte gemaakt kan worden.

De aanleg en het onderhoud van het stadsstrand kosten in totaal ruim 13 miljoen euro. Uiterlijk in het voorjaar van 2023 moet het stadsstrand klaar zijn voor gebruik.

Lees ook: Opspuiten Hoornse stadsstrand in januari hervat, daarna opnieuw een jaar ’rust’

Meer nieuws uit West-Friesland