Anonieme brief verspreid in Hoornse wijk Risdam: schrijver vreest negatieve gevolgen vestiging IKEC op terrein voetbalclub HSV Sport

1 / 2
Martijn Mak
Hoorn

Een onbekende afzender heeft in de Hoornse wijk Risdam een brief verspreid in de straten Weegbree, Akkerwinde en Hondsdraf. Hierin worden negatieve gevolgen van de mogelijke vestiging van een Integraal Kind en Expertise Centrum (IKEC) gevreesd.

De schrijver meent dat een raadslid van Hoorn heeft gelobbyd om het toekomstige IKEC op het terrein van HSV Sport, en het naastgelegen park, te laten komen. Deze ’heer’ zou nabij de oude hockeyvelden in Nieuwe Steen wonen, de locatie die wordt aangemerkt als kanshebber als het gaat om de vestiging van het kindcentrum, en zelf liever niet zien dat er 500 tot 1000 kinderen in zijn buurt rondlopen.

Groene long

„Dit betekent voor onze wijk (bewoners) dat er een groot gebouw op sportterrein gaat komen waarbij veel overlast te verwachten valt, zoals auto’s die opstoppingen veroorzaken, negatieve milieu-aspecten en parkeerproblemen. De wijk zal minder aantrekkelijk worden voor huizenverkopers, wat zal zorgen voor een lagere interesse en verkoopprijs.” De schrijver is bang om de ’groene long’ (het park) kwijt te raken en ook dat overlast van de Westfrisiaweg zal toenemen, omdat het geluid dan niet meer door beplanting wordt tegengehouden.

Het slotakkoord van de brief betreft de mogelijke stappen die de buurt nog zou kunnen nemen, maar treedt nog niet in detail. „Je mag verwachten dat een briefje van de gemeente in de bus valt, waarin ons oordeel over de plannen wordt gevraagd. Het lijkt in dit soort zaken normaal dat er een wijziging van het bestemmingsplan moeten komen, van zowel het sportveld als het park. In deze kunnen wij het als buurt de gemeente nog wel lastig maken.”

Discussie

De gemeente stelt in een reactie dat op dit moment nog niets te bespreken valt met de buurt. Volgens woordvoerder Sylvia Doodeman is discussie ontstaan over de beoogde ontwikkeling van het IKEC en woningbouw op de oude hockeyvelden in Nieuwe Steen, omdat een aantal raadsfracties aangeeft HSV Sport een betere plek te vinden. „Het college bespreekt binnenkort een voorstel om onderzoek te doen naar de beste plek. Hierin worden beide locaties vergeleken op financiële haalbaarheid, tijdsplanning en verkeerskundige en ruimtelijke inpassing. Na het onderzoek moet duidelijk zijn wat voor het IKEC de beste locatie is.”

De gemeenteraad bepaald uiteindelijk de definitieve locatie voor het IKEC. Doodeman: „Naar verwachting kan een voorstel in het eerste kwartaal 2021 worden voorgelegd. Daarna kan de gemeente in gesprek met de omwonenden van de gekozen locatie. Dit om de verdere uitwerking van de plannen om de ontwikkeling goed te laten aansluiten bij de woonomgeving.”

Lees ook: Hoornse sportclubs RCWF en HSV Sport voeren ’vergevorderde’ gesprekken over delen van complex De Kromme Elleboog: ’We kijken of het financieel haalbaar is’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen