De laatste loodjes zijn zwaar, maar voor eind dit jaar is de herinrichting van het Hoornse Kerkplein klaar

Medewerkers van Voets Natuursteen leggen tegels op het plateau.

Medewerkers van Voets Natuursteen leggen tegels op het plateau.© Foto Jaap van der Pijll

Eric Molenaar
Hoorn

Voets Natuursteen Constructies is in Hoorn bezig met de laatste loodjes van de vernieuwing van het Kerkplein.

En die zijn zwaar. Met twee man tegelijk worden tegels van Belgisch hardsteen aangebracht op het verhoogde plateau rond de Grote Kerk. Het werk duurt tot half december. De gemeente verwacht dat de herinrichting van het Kerkplein voor het einde van het jaar geheel is afgerond. Dan zijn er ook bomen geplant en fietsbeugels geplaatst. De boombakken en bankjes in de Nieuwstraat volgen begin volgend jaar.

De ruimte aan de noordzijde van de kerk wordt ingericht als fietsenstalling. Het plateau aan de zuidzijde wordt wel afgemaakt, maar is de komende maanden het werkterrein voor het hotel met restaurant dat in de Grote Kerk komt. De inrichting hiervan wordt grotendeels voorgefabriceerd. Begin volgend jaar worden de eerste installaties binnengebracht, meldt eigenaar Dutchen.

Voor de herinrichting heeft de gemeente in totaal 2,2 miljoen euro uitgetrokken. Het nieuwe wegdek van Portugese keien moest op enkele plaatsen onlangs worden opengebroken omdat de gemeente de nieuwe putdeksels, die er sinds kort zijn, ook hier wilde aanbrengen.

Inmiddels is ook gestart met het plaatsen van de eerste hardstenen stoepen. Veertig tot vijftig huiseigenaren aan Kerkstraat, Kerkplein, Breestraat en Nieuwstraat hebben gebruikgemaakt van het aanbod om met subsidie een stoep te laten aanbrengen die past bij het vernieuwde Kerkplein.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen