Kap Canadese populieren in Hoorn start maandag, gemeente komt tegemoet aan vraag om meer grotere bomen terug te planten

Populieren langs de Westerdijk.© Archieffoto

Eric Molenaar
Hoorn

De kap van de veelbesproken dertien Canadese populieren langs de Westerdijk in Hoorn begint maandag. Er komen in totaal twintig nieuwe bomen voor terug.

De gemeente heeft naar aanleiding van reacties van omwonenden en indieners van een petitie besloten twee grote bomen toe te voegen, die meer dan vijftien meter hoog worden.

Er was gevraagd naar grotere bomen langs de dijk, om met name ter hoogte van Westerhaven op zomerse dagen voor extra schaduw te zorgen. Nabij Westerhaven en de Residentie Hoornsche Hop is in de groenstrook langs de dijk echter onvoldoende ruimte om grote bomen op voldoende afstand van het dijklichaam te planten, een eis van het hoogheemraadschap.

Om tegemoet te kunnen komen aan de wens, worden een Amerikaanse tulpenboom en een iep toegevoegd aan het bomenplan, op de plek waar nu een parkeerstrook is. Hierdoor komen twee betaalde parkeerplaatsen te vervallen. Deze bomen worden iets later geplant dan de andere bomen, omdat hiervoor extra voorbereidingen nodig zijn.

De gemeente heeft ook vragen gekregen over het uitzicht vanuit de woningen en laat weten dat hier in het bomenplan rekening mee is gehouden. De bomen worden vooral geplaatst ter hoogte van de stegen, hoeken van bouwblokken en entreepartijen. Een enkele boom wordt op de scheiding van twee woningen geplaatst. Ter verbetering van het zicht is ter hoogte van de Residentie Hoornse Hop nog iets geschoven met drie meidoorns, en ter hoogte van de Geldersesteeg met twee iepen. De bomen worden zoveel mogelijk op de scheiding van de woningen en appartementen geplaatst zodat bewoners langs de boom richting het water kunnen kijken.

Fruitbomen

Ook is gevraagd naar echte fruitbomen. Die zijn volgens de gemeente echter te gevoelig voor ziektes en wind. Daarom is in het bomenplan uitgegaan van sierfruit. Ook is er gevraagd naar een soort met een hogere kroon en een mooiere herfstkleur. Om tegemoet te komen aan deze wens is een linde ter hoogte van de Paardensteeg vervangen door een esdoorn. Het plan bevat nu vier esdoorns.

De bomen variëren niet alleen in grootte en vorm maar ook in beeld: herfstkleur, bloesem, vrucht. Er worden zes bomen geplant die hoger dan 15 meter worden, zeven die tussen de 8 en 15 meter hoog worden en zeven die lager blijven dan 8 meter). De gekozen boomsoorten zijn niet gevoelig voor wind.

Bij het kappen van de populieren, wat twee dagen in beslag neemt, houdt de aannemer rekening met de kunstwerken op de dijk. Die hoeven niet verplaatst te worden. Enkele weken na de kap worden de nieuwe bomen geplant. Het populierenhout wordt hergebruikt. Het Hoornse bedrijf Unieketafel.nl verwerkt een deel van stammen tot unieke tafels met een verhaal. En ook een bedrijf in Schagen verwerkt de stammen tot meubels. Van het overige hout worden pallets en spaanplaat gemaakt.

Verouderd

Enkele van de populieren in 1973, gezien vanaf het West. Inmiddels leveren ze volgens de gemeente door veroudering gevaar op wegens takbreuk.© Archieffoto

De Canadese populieren die gekapt worden zijn volgens de gemeente verouderd, en het is niet veilig deze te laten staan vanwege gevaar op takbreuk. ,,In Hoorn hebben vallende zware takken van Canadese populieren meermalen geleid tot schades aan auto’s, huizen en zelfs lichamelijk letsel veroorzaakt. Dit gevaar wordt weggenomen door de populieren te kappen en te vervangen door nieuwe bomen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen