Wijkleercentrum Avenhorn ontvangt dementievriendelijk certificaat: ’Het leren herkennen van de eerste tekenen van dementie is voor iedereen van belang’

Een trotse Claudia Heerens (midden) met het certificaat dat werd uitgereikt door Maaike Santema (links) van stichting Alzheimer Nederland.© Foto Jaap van der Pijll

Machteld van der Lecq
Avenhorn

Alle medewerkers en studenten van het Wijkleercentrum Avenhorn hebben het afgelopen jaar het programma Samen dementievriendelijk met succes afgerond. Als beloning voor deze inzet, kreeg het Wijkleercentrum deze week een certificaat uitgereikt namens stichting Alzheimer Nederland.

Vorig jaar kreeg het Wijkleercentrum in Avenhorn van wethouder Win Bijman (CDA) van gemeente Koggenland het verzoek om extra aandacht te besteden aan dementie. Het Wijkleercentrum is een samenwerkingsverband tussen onder andere de gemeente Koggenland en het Horizon College Hoorn en biedt studenten van de mbo-2-opleiding Helpende zorg en welzijn de mogelijkheid om tegelijkertijd onderwijs te volgen en praktijkervaring op te doen.

,,Het maakt niet uit in welke sector je zit, het is voor iedereen van belang om vroegtijdig de eerste tekenen van dementie te leren herkennen. Bijna iedereen krijgt in zijn omgeving een keer te maken met dementie”, aldus Claudia Heerens, wijkleermakelaar in Avenhorn. Hier begeleidt zij studenten die in de wijk worden ingezet om kwetsbare inwoners te ondersteunen en vormt ze de verbindende factor tussen onderwijs, praktijk en wijk.

Horizon College Hoorn

Nu het Wijkleercentrum in Avenhorn het certificaat voor dementievriendelijkheid heeft behaald, wordt het spreekwoordelijke stokje doorgegeven aan de locatie in Wognum die in augustus werd geopend. ,,Wanneer het certificaat ook hier is behaald, willen we alle mbo-studenten van het Horizon College in Hoorn de dementietraining laten volgen. Op deze manier doen jongeren uit verschillende sectoren kennis op over dementie en kunnen zij anderen in de toekomst beter helpen”, zegt Heerens.

Online trainingen

Een belangrijk onderdeel van het programma Samen dementievriendelijk bestaat uit online trainingen. Hierin wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden in uiteenlopende situaties duidelijk gemaakt hoe de eerste tekenen van dementie te herkennen zijn. De trainingen zijn ontworpen door stichting Alzheimer Nederland en kunnen gratis door iedereen worden gevolgd via samendementievriendelijk.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen