Premium

De oude straten van het dorp Bergen lopen heel anders dan in de rest van de regio: oost-west in plaats van noord-zuid. Hoe kan dat?

Impressie van het landschap rond Bergen rond 200 na Christus. De duinen, meertjes, stroompjes, solitaire boerderijen en op de achtergrond een strandwal.
© Illustraties ’Uit zand en zee geboren’
Bergen

De oude straten van het dorp Bergen lopen heel anders dan in de rest van de regio: oost-west in plaats van noord-zuid. Hoe kan dat? Het blijkt uit de historie. Bergenaar Allard Willemier Westra heeft de geschiedenis van Bergen uitgebreid beschreven in zijn boek ’Uit zand en zee geboren’, dat vandaag verschijnt.

Typerend voor Bergen is de ligging op zandruggen die haaks op de kust liggen, van west naar oost: de haakwallen. Nog altijd is dat aan de loop van de wegen te zien te zien. Westra legt in zijn boek uit hoe dat is ontstaan. „Een grote gletsjer uit een van de ijstijden is allesbepalend geweest voor het landschap. Toen die ging smelten ontstond een ijsmeer. Er ontstond rond het kustgebied waar Bergen nu ligt een grote baai met zandbanken.” Er ontwikkelde zich een veenstroom vanuit het binnenland, waar de huidige Rekere een overblijfsel van is, dwars uitmondend in de baai. Aan de zijkanten daarvan ontstonden de ’haakwallen’: zandwallen die niet parallel aan de kust liggen - zoals de strandwallen waar onder meer Alkmaar, Heiloo en Limmen op liggen - maar juist haaks daarop.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen