Op 19 november is het Wereld Toilet Dag. Maar hoe zit u er thuis eigenlijk zelf bij? (column)

Paul Gutter

Wist u dat we met z’n allen zo’n 20 miljoen keer per dag in Nederland naar de wc gaan? Mannen maken gemiddeld 5 keer per dag een sanitaire stop van 31,7 seconden, vrouwen nemen iets langer de tijd: 137 seconden.

De ’grote boodschap’ vergt voor 65 procent van de mensen meer dan 4 minuten, terwijl de ’racekakkers’ binnen een minuut weer buiten staan. Daarbij spoelen we jaarlijks zo’n 55 kilo poep en 545 liter pies weg en per gemiddeld huishouden zo’n 115 toiletrollen. Doortrekken doen we per persoon zo’n 2500 keer per jaar (6,8 keer per dag), waarbij we dagelijks 22 liter (drink)water gebruiken.

Maar goed, dat wist u allemaal niet. Ik heb het ook maar van de website www.stomaatje.nl. Daar las ik ook dat een mens ongeveer 50 minuten per week op het toilet zit, zo’n 43 dagen per jaar, wat gemiddeld neerkomt op zo’n 1 tot 3 jaar in een mensenleven. En met darmproblemen zelfs nog langer. De meeste toiletbezoeken plegen we thuis op onze eigen wc. Dus gezien de vele uren die we er zoet brengen, kunnen we het er maar beter een beetje gezellig maken.

En daar wringt volgens een sanitairwebsite nou net de schoen. Volgens wetenschappelijk onderzoek - met een hoog ’Wij van WC-eend adviseren...’-gehalte - besteedt bijna 70 procent van de Nederlandse huishoudens totaal geen aandacht aan toiletstyling. Maar mijn persoonlijke ervaring is toch heel anders. Een toiletbezoek bij iemand anders vind ik altijd een feestje. Niet zelden herken je in de ’persoonlijke touch’ het karakter van de gastheer- of vrouw. Kortom, niks saai of sfeerloos.

Op donderdag 19 november is het Wereld Toilet Dag en dat ontlokt ons de vraag: hoe zit u er thuis bij? Stuur een foto van uw eigen kleinste kamertje(s) met een korte omschrijving, naam en woonplaats naar redactie.wef@nhd.nl. De leukste inzendingen drukken we op 19 november af in deze krant. En nee, dat is geen woordspeling!

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen