Een wat? Merieke Bredewold vond een lendenwervel van een walvis op het strand

De wervel.
© Foto Merieke Bredewold.
Callantsoog

Een interessante vondst voor Merieke Bredewold uit Schagen. Zij vond zomaar een lendenwervel van een walvis op het strand van Callantsoog.

„Het object lag half in het water, half op het strand”, zegt Bredewold. „Ik dacht eerst dat het plastic was, maar later hoopte ik op een fossiel.”

Hoewel de vondst van zo’n bot zeker niet dagelijks voorkomt, is het ook niet geheel zeldzaam volgens Arthur Oosterbaan. Hij is als bioloog verbonden aan Ecomare op Texel.

„Door de eeuwen heen zijn zulke botten regelmatig aangespoeld. Vooral als er storm is geweest en het zand wat wordt weggespoeld. Dan komen er wel eens wat dingen omhoog.’’

Botstructuur

,,Aan de structuur van dit bot kan ik zien dat het om een zeezoogdier gaat. Landzoogdieren hebben botten met stevige randen, omdat ze op hun poten moeten blijven staan. Ze moeten hun lichaam als het ware tillen. Zeezoogdieren daarentegen hebben een sponsachtige botstructuur.”

Het gevonden bot is een lendenwervel en is afkomstig van de wervelkolom van een vinvis, een van de meest voorkomende walvissoorten. De lendenwervel bevindt zich aan de achterkant van het lichaam.

Bredewold: „Jammer dat het geen fossiel is, maar het is toch een leuke vondst. Hij krijgt een mooi plekje thuis op de kast.”

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.