Tijdelijke huurcontracten maken huurders onzeker

In studentencomplexen wordt ook met tijdelijke huurcontracten gewerkt.

In studentencomplexen wordt ook met tijdelijke huurcontracten gewerkt.© foto ANP XTRA

Merlin Mulder
Amsterdam

Tijdelijke huurcontracten zorgen voor steeds meer onzekerheid voor huurders. Het aantal verhuurders dat gebruik maakt van deze constructie stijgt, waardoor huurders het nog moeilijker krijgen.

Dat blijkt uit onderzoek van Carla Huisman, die promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze keek naar de Wet Doorstroming Huurmarkt die in 2016 is ingevoerd. Sindsdien wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van tijdelijke huurcontracten. Zo heeft bijvoorbeeld een meerderheid van de jonge volwassenen in Amsterdam een tijdelijk huurcontract. In studentencomplexen wordt vaak met dit soort contracten gewerkt. Dan mag een kamer gehuurd worden tot een bepaalde leeftijd of tot de persoon is afgestudeerd. Daarnaast zijn tijdelijke contracten vaker te zien in het hogere huursegment. Dan gaat het meestal om een huurtijd van twee jaar. Huisman verwacht de komende tijd nog dat er landelijk steeds meer tijdelijke contracten bijkomen.

Gert Jan Bakker van Stichting !Woon, die onder meer huurders in Amsterdam en Haarlem ondersteunt, merkt een flinke toename van tijdelijke contracten. ,,De wet is er gekomen door de verhuurderslobby. Verhuurders wilden meer flexibiliteit. Want voorheen werden huurders vrij goed beschermd in Nederland. Nu kan zo’n verhuurder bijvoorbeeld na twee jaar zorgen dat een pand leegstaat, waardoor het soms wel dertig tot veertig procent meer waarde heeft om te verkopen. Maar wat moet je als huurder? Een huis kopen is nog steeds heel moeilijk. Dus van doorstromen, zoals dat volgens deze wet moet kunnen, is amper sprake. Veel van die huurders lopen tegen de drempel aan dat ze geen hypotheek kunnen krijgen.’’

De tijdelijke contracten zijn een manier om meer geld te verdienen. ,,Loopt het contract af, kan de verhuurder een nieuw aanbod doen, vaak hogere huurprijs. De verhuurder kan ook zeggen: ik zoek iemand die wel akkoord gaat met het bedrag.’’ Mede hierdoor konden de huurprijzen de afgelopen jaren flink stijgen.

Huurders worden onzeker door de tijdelijke contracten, merkt Bakker. ,,Wij kennen genoeg voorbeelden van huurders die reden genoeg hebben om te klagen. Ze betalen belachelijke hoge servicekosten, hebben lekkage of er is asbest in hun woning. Toch durven ze niet altijd naar de huurcommissie te stappen vanwege hun tijdelijke huurcontract. Ze zijn bang dat ze niet in de woning mogen blijven. Door deze wet krijgen verhuurders nog meer macht.’’

De Groningse onderzoekster pleit voor meer onderzoek naar hoe de woningmarkt onzekerder wordt.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen