Uitzending ’Mr. Frank Visser rijdt visite’ over bomenkap in Hoorn, maar een uitspraak kwam er niet want wethouder Broersma was niet bereid zich daarbij neer te leggen

De ’beeldbepalende populieren’ aan de Westerdijk.

Martijn Mak
Hoorn

Het televisieprogramma ’Mr. Frank Visser doet uitspraak’ wilde aandacht besteden aan de kwestie van de bomenkap aan de Westerdijk in Hoorn en een bindende uitspraak doen, maar wethouder Simon Broersma wilde niet meewerken. Daarom bleef het donderdagavond bij een juridisch advies in het tv-programma ’Mr. Frank Visser rijdt visite’.

Het was de Kerngroep Bomenbehoud Westerdijk (KBW) die een beroep deed op de televisierechter. De actiegroep deed dat omdat zij het oneens was met argumenten van de gemeente, die meende dat de dertien Canadese populieren toe waren aan vervanging (omdat vallende takken tot beschadigingen leiden aan geparkeerde auto’s en mogelijk voorbijgangers geraakt kunnen worden).

Geen bindende uitspraak

In mei van dit jaar werden aan de Westerdijk opnamen gemaakt voor het programma ’Mr. Frank Visser rijdt visite’. In dat programma geeft hij juridisch advies aan mensen die hem daarom vragen. In een ander programma ’Mr. Frank Visser doet uitspraak’ doet Visser ook bindende uitspraken, waar beide partijen zich aan moeten houden. Daarvoor moeten de partijen wel van tevoren verklaren zich neer te leggen bij de uitspraak.

Wethouder Broersma deed dat niet, en dus is er alleen een juridisch advies uitgebracht. Hoe dit advies luidt, is pas vanavond te horen. Volgens de actiegroep KBW heeft de wethouder geen gevolg gegeven aan het advies, omdat een advocaat ze dit ontraden heeft.

De gemeente laat echter in een reactie weten dat zij de bevoegdheid heeft om de bomen te kappen. „De gemeente wil het gevaar van vallende zware takken wegnemen, en niet beperken. Dit doen we door de dertien Canadese populieren te kappen en te vervangen door achttien nieuwe bomen.”

De nieuwe bomen vallen volgens een woordvoerder van KBW vrijwel in het niet bij de oude populieren. ’Ze behelzen zeer weinig substantieels, nu en in de toekomst.’ „De tv-uitzending was eigenlijk achterhaald. We hebben gestreden voor wat we waard waren, maar de bomen gaan om en dat is zeer triest.”

Kap

Dat de kap doorgaat werd bekend in de raadsvergadering van Hoorn op 20 oktober. De bomen worden uiterlijk aan het einde van november weggehaald. Enkele weken na de kap zal de gemeente zeker achttien bomen - van verschillende soorten en grootte - terugplaatsen.

Bekijk de uitzending van ’Mr. Frank Visser rijdt visite’ hier terug

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen