Marieke de Jong start eigen praktijk voor klachten aan hand en pols: ’Sommige mensen denken bij het woord handtherapie aan zweverigheid en een glazen bol’

Marieke de Jong in haar praktijk voor pols- en handrevalidatie.© Foto Theo Groot

Martijn Mak
Hoorn

Marieke de Jong (36) uit Hoorn heeft haar eigen praktijk voor hand- en polsklachten aan het Kerkplein. „Sommige mensen denken bij het woord handtherapie dat ik een glazen bol heb, maar dat is echt niet zo”, zegt ze lachend. „Ik behandel letsels en aandoeningen aan de hand en pols, zoals overbelasting, artrose en complexe breuken.”

„Als jong meisje had ik eigenlijk al een fascinatie voor handen, als ik terugkijk. Voor Moederdag heb ik ooit een keer mijn handomtrek geschilderd op een houten plankje. Toevallig dook het een paar weken geleden opeens op, kort nadat ik had besloten om iets voor mijzelf te beginnen. Dat was zo grappig”, vertelt De Jong.

De geschilderde handomtrek voor mama van Marieke, hangt nu in de praktijk.© Foto Mediahuis / Martijn Mak

Handenpoli

De Jong heeft ergotherapie gestudeerd in Amsterdam en ging daarna aan de slag bij een revalidatiecentrum dicht bij Artis, maar daar voelde zij zich niet op haar plek. Zoekend naar iets nieuws, probeert ze terug te halen wat ze nou eigenlijk zo leuk vond aan haar studie. Een van die dingen was haar stage bij de handenpoli van het medisch centrum in Alkmaar. Op haar verjaardag solliciteert ze bij een praktijk voor hand- en polsklachten in de Bijlmer. „Ik wist niets van de anatomie van de hand, maar wilde heel graag en kreeg de baan.” Na tien jaar werkt ze nog steeds twee dagen bij het bedrijf, wat is verhuisd naar Amsterdam-Zuidoost en uitgegroeid tot een hand- en polsrevalidatiecentrum.

Handtherapie is een apart specialisme binnen de ergotherapie. „De anatomie van de hand is heel complex. De spieren en gewrichten werken heel nauwkeurig samen. Het is echt een soort mechanisme.” In haar praktijk besteed ze haar tijd onder meer aan het onderzoeken van patiënten, het verrichten van metingen, oefentherapie, het vervaardigen van op maat gemaakte spalken en het geven van ergonomische adviezen. „Veel mensen hebben hand- of polskachten, maar weten niet dat er iets aan te doen is. Vaak wordt al snel gekozen voor een operatie, terwijl er nog andere dingen aan te doen zijn.”

De anatomie van hand en pols.© Foto Mediahuis / Martijn Mak

Lunchen

De Jong, geboren in Avenhorn en sinds 2004 woonachtig in Hoorn, heeft de afgelopen zestien jaar voor haar werk dag in dag uit heen en weer gereisd naar Amsterdam. „Dat was ik een beetje zat. Ik wilde meer tijd in Hoorn zijn. Maurice van Boven had nog een ruimte beschikbaar boven zijn kapsalon, met uitzicht op de Grote Kerk. Het heeft een bepaalde knusheid waardoor mensen zich snel op hun gemak voelen. Binnen enkele weken was het al rond. Nu werk ik op loopafstand van huis en kan ik meer tijd doorbrengen mijn vriend en kinderen.”

Meer info: www.hpphoorn.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen