De trajectcontrole op de N9 staat op z’n plek. Het testen kan beginnen, daarna is er geen ontsnappen meer aan voor hardrijders

De trajectcontrole staat op zijn plek.

De trajectcontrole staat op zijn plek.

Hedzer Faber
Burgerbrug

De installatie staat op zijn plek voor de trajectcontrole op Rijksweg N9 (Alkmaar-Den Helder).

Het gaat om het lange, rechte stuk van de N9 tussen Burgervlotbrug en Sint Maartensvlotbrug. De komende weken wordt het systeem getest. Het Openbaar Ministerie meldde eerder dat de verwachting is dat het systeem vanaf de tweede week van december ook echt wordt gebruikt.

Dan is er voor hardrijders geen ontsnappen meer aan op dit tracé. Met trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van weggebruikers bepaald. Even remmen voor de flitskast en het gas er weer op helpt hier dus niet.

Een week voordat het systeem daadwerkelijk wordt ingezet voor controles worden stickers met de startdatum op borden langs de N9 geplaatst.

De aanleg van het systeem op de N9 maakt onderdeel uit van een landelijk project. Er wordt op twintig N-wegen trajectcontrole ingevoerd, omdat juist op dit soort wegen relatief veel verkeersslachtoffers vallen. De geplande trajectcontroles komen op wegen met een hoog ongevalspercentage, een snelheidsprobleem en andere risicofactoren.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.