Mondkapje verandert hipsterbaard in pluizenbol. ’Ik zag eruit als een weerwolf’

Barbier Timo Smit
Laren

Steek je dagelijks energie in het onderhoud van je hipsterbaard, schopt een mondkapje de boel in de war. ,,Die van mij heb ik eraf gehaald. Ik zag eruit als een weerwolf”, zegt Timo Smit van Barbier Rogier in Laren.

En meer klanten in zijn salon laten hun gezichtsbeharing kortwieken. Oorzaak: door vocht en warmte onder de mondkapjes transformeren gestileerde baarden in pluizenbollen, ook wel ’stoombaarden’ genoemd. Smit: ,,Dat ding zakte de hele tijd van mijn neus en als je eraan loopt te wroeten wordt je baard pluizig. Gek werd ik ervan. Ik moet wel kunnen praten tijdens mijn werk, anders wordt het een ongezellige boel.”

Baardborstel

Een snorretje is vaak wel te doen. Toch is het opletten, want door gezichtsbeharing sluit het masker de neus en mond vaak niet hermetisch af. Dan adem je toch ongefilterde lucht in en uit. Afscheren hóeft niet. Smit: ,,Er zijn mondmaskers voor lange baarden, die lopen in een punt naar beneden.” Volgens de barbier krijg je de baard weer in bedwang met een baardborstel en het gebruik van een beetje baardolie.

Ook niet fijn: irritatie achter je oren door snijdende elastieken van het mondkapje. Dat los je op door elastieken áchter je hoofd te klemmen. Met een paperclip - pas op voor je haar - of douchegordijnring. Op internet staan patronen om zelf een kleurrijke ’earsaver’ te haken.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen