Hoornse kerkgemeente Het Lichtbaken staat op Dankdag stil bij al het moois: ’Wij willen benadrukken dat er ondanks alles hoop is’

Machteld van der Lecq
Hoorn

Albert van Bragt is al vijf jaar voorganger van christelijke gemeente Het Lichtbaken in Hoorn. Hij is één van de organisatoren van de Dankdag voor gewas en arbeid, die op woensdag 4 november plaatsvindt. Iedereen is welkom om deze interkerkelijke viering (digitaal) bij te wonen, ook als je niet bij de gemeente bent aangesloten.

1 Wat houdt de Dankdag voor gewas en arbeid eigenlijk in?

,,De Dankdag voor gewas en arbeid is een christelijke traditie die al eeuwenlang in ons land gehouden wordt. Op elke eerste woensdag van november wordt gedankt voor de oogst, voor het verrichte werk en voor alles dat wij in het afgelopen seizoen ontvingen. Voorafgaand aan deze periode wordt op elke tweede woensdag van maart Biddag gevierd. Ondanks dat we niet meer zo afhankelijk zijn van de landbouw als vroeger, zijn de Bid- en Dankdag in de huidige maatschappij nog zeker actueel en relevant. Het is belangrijk om stil te staan bij alle mooie dingen die wij ontvangen.”

2 Hoe wordt de dag dit jaar in Hoorn gevierd?

,,De viering wordt georganiseerd in samenwerking met Gebedsgroep Gideon. Het programma begint om half acht ’s avonds in Het Lichtbaken, waar maximaal dertig mensen aanwezig mogen zijn. Voor overige belangstellenden is een livestream beschikbaar. Naast zang en muziek bestaat het programma onder andere uit het lezen en bespreken van enkele Bijbelgedeelten. Ik zal zelf spreken tijdens de dienst.”

3 Wat is er in deze tijden van corona om dankbaar voor te zijn?

,,Het thema dit jaar is ’En toch is er hoop’. We beleven met elkaar natuurlijk een moeilijke tijd met allerlei beperkingen en nare situaties, maar wij willen benadrukken dat er ondanks alles hoop is. Als christenen van verschillende achtergronden willen wij op deze avond onze dank uiten en ook samen, voor elkaar en voor de stad Hoorn bidden. Ook is het gebruikelijk om te delen wat we hebben ontvangen. Er wordt daarom geld ingezameld voor het maaltijdproject ’Warm Onthaal’ van het Straatpastoraat in Hoorn. Hierdoor ontvangen zij die dat nodig hebben wekelijks een steuntje in de rug door middel van een gezamenlijke warme maaltijd. Graag nodig ik iedereen uit om in te schakelen op de uitzending. De link is eenvoudig te vinden via de website van Het Lichtbaken.”

Paspoort

Naam: Albert van Bragt

Leeftijd: 54 jaar

Beroep: Voorganger bij christelijke gemeente Het Lichtbaken

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen