KLM: zaterdag meer duidelijkheid over loonoffers

SCHIPHOL

KLM maakt zaterdagmiddag aan het kabinet bekend of vakbonden instemmen met een langere periode van loonoffers. Dat laat de luchtvaartmaatschappij weten na crisisberaad met de acht bonden.

Eerder op vrijdag keurde minister van Financiën Wopke Hoekstra de eerdere afspraken over loonmatiging af, omdat hij de looptijd te kort vindt.

Goedkeuring uit Den Haag is nodig voor KLM om de volledige 3,4 miljard euro aan noodsteun te ontvangen. De deadline verloopt zondag, dus is er haast geboden voor de luchtvaartmaatschappij. KLM beleeft door de coronapandemie de ernstigste crisis in haar bestaan, en dreigt zonder staatssteun om te vallen.

Lees ook: Geduld van kabinet raakt op: toekomst van KLM staat op het spel

Afspraken tussen KLM en vakbonden over de versobering van de looneisen lopen maar anderhalf tot twee jaar. Hoekstra vindt dat de loonmatigingen voor alle KLM'ers moeten duren zolang het steunpakket loopt, namelijk tot 2025.

Vakbonden is nu gevraagd om te garanderen dat ze zich ook na de looptijd van hun afspraken met KLM houden aan offers in de arbeidsvoorwaarden. KLM wil uiterlijk zaterdag horen of bonden bereid zijn zo'n garantie te geven. Om 12.00 uur maakt de luchtvaartmaatschappij de resultaten bekend aan het ministerie van Financiën.

De toezeggingen van vakbonden maken het volgens KLM mogelijk om groen licht van het kabinet te krijgen, zonder dat alle onderhandelingen over loonoffers over moeten. De grootste bond voor cabinepersoneel, VNC, kan nog niet aangeven of ze zo'n garantie zullen geven. Pilotenbond VNV moet ook nog eerst intern in beraad voor er een beslissing is.

Bestuurder Jan van den Brink, die bij FNV voor grondpersoneel onderhandelt, is kritisch over de druk die op vakbonden wordt gelegd met de timing van de eis. "Het is wel heel kort dag als je het vrijdagmiddag hoort, en voor zaterdagmiddag moet reageren. Maar ergens hadden we dit ook wel verwacht. We beseffen dat de situatie hachelijk is voor KLM, dus zullen er serieus naar kijken."

Minister Wopke Hoekstra houdt vast aan de besparingsopdracht die hij aan de KLM-directie heeft meegegeven als voorwaarde voor miljardensteun om de coronacrisis door te komen. Daar kan "geen onsje vanaf", zegt de bewindsman.

Hoekstra noemt de voorwaarden die het kabinet gesteld heeft "een redelijk en afgewogen pakket". Er wordt rekening gehouden met de belangen van de werknemers en het toekomstperspectief van KLM. "Maar de steun wordt wel opgehoest van belastinggeld dat Nederlanders met hard werken verdienen."

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen