Hoor ik daar het ’Lock Him Up’ al aanzwellen…? | column

Donald Trump is geobsedeerd door het idee dat zijn politieke tegenstanders achter de tralies moeten verdwijnen. Je ziet hem dan ook genieten als zijn achterban weer eens ’Lock Her Up’ scandeert - doelend op Hillary Clinton.

Het is een goed voorbeeld van hoe Trump het presidentschap de ongeschreven wetten van Washington tart en alle politieke omgangsvormen aan zijn laars lapt. Immers, je kunt het oneens zijn met elkaar, maar in de gevangenis zetten, dat doen ze alleen in een bananenrepubliek.

Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik de Verenigde Staten met een roze bril bekijk. Ik heb er gewoond en dat maakt dat ik me verbonden voel met het land en haar bewoners. Ik ben gaan houden van de trots die de Amerikanen voelen voor hun land en hoe ze daar heerlijk open voor uit komen.

Anders dan de naam doet vermoeden, zijn de Verenigde Staten in de praktijk een verzameling van vijftig losse staten. Ieder met zijn eigen wet- en regelgeving. Ieder met zijn eigen cultuur en eigenaardigheden.

Wat al die staten bindt, is het idee van de Amerikaanse Droom, vastgelegd in de grondwet.

Een voor Amerikanen heilig document met een Noord-Hollands element: het papier waarop de wet is opgeschreven is geschept in De Schoolmeester, een monumentale molen die nog steeds staat te pronken aan de oprit van de A8 ter hoogte van Westzaan.

Slim opgeschreven door de ’founding fathers’ om de vrijheid van het individu te garanderen, zodat er voor iedereen perspectief is op beter.

Het is die grondwet en de waarden die erin staan beschreven die de VS al eeuwenlang tot een voorbeeld voor velen maakt.

Natuurlijk, het land is niet perfect. Er is wel degelijk ongelijkheid. Niet alle buitenlandse avonturen waren even geoorloofd. Toch is er dan altijd de zekerheid dat er iedere vier jaar een moment komt dat de kiezer een corrigerende tik kan uitdelen om het land weer in de goede richting te sturen. Dat onderscheidt de Verenigde Staten van dictaturen op aarde en maakt het land tot op heden de onbetwiste leider van de vrije wereld.

Na vier jaar chaos onder Donald Trump is het tijd voor zo’n corrigerende tik. Het is waar, tot de coronacrisis toesloeg, hebben hij en zijn kornuiten veel Amerikanen in economisch opzicht vooruitgeholpen. Maar tegen welke prijs? Het land is tot op het bot verdeeld en de schuldenberg van het land is astronomisch.

Maar wat wil je als je oorlogsveteranen uitmaakt voor lafaards, als je zwijggeld betaalt aan porno-actrices, als je vriendjes bent met haat-zaaiende racistische groepen, als je de Russische potentaat Poetin de hemel in prijst, als je je eigen belang boven het landsbelang stelt, als je de klimaatakkoorden van Parijs verscheurt, als je 400 miljoen dollar schuld hebt en niet wilt vertellen aan wie, als je claimt miljardair te zijn en maar 750 dollar belasting betaalt.

Voor iemand die op zo’n manier een karikatuur maakt van het presidentschap is geen plaats in het Witte Huis van de Amerikaanse Droom. Eerder in de gevangenis. Hoor ik daar het ’Lock Him Up’ al aanzwellen…?

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.