Racisme en slavernij centraal bij tv-bezoek Sylvana aan Westfries Museum

Ad Geerdink in gesprek met Sylvana Simons en Johnny de Mol.

Ad Geerdink in gesprek met Sylvana Simons en Johnny de Mol.© Foto aangeleverd

Van onze verslaggever
Hoorn

Politica Sylvana Simons en Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, gaan in het programma ’Waar is de Mol?’ in gesprek over de manier waarop onze geschiedenis belicht wordt, met onderwerpen als racisme en slavernij. De uitzending wordt maandag om 21.30 uur uitgezonden op SBS6.

Johnny de Mol en Sylvana Simons bezochten het museum eerder dit jaar. Voor Sylvana was het een verrassing. Zij groeide op in Hoorn in de jaren negentig en kende het museum dus al, maar het perspectief op de periode die de Gouden Eeuw wordt genoemd, is inmiddels wel veranderd. Het museum belicht namelijk ook de minder glanzende kant van de Gouden Eeuw.

Zo maakte de bezoeker in de Blind Date-activiteit kennis met Tabo Jansz, de zwarte bediende van de Hoornse regent Adriaan van Bredehoff, die vanaf een schilderij uit 1729 zijn waargebeurde geschiedenis als slaafgemaakte toevertrouwt. Ook Sylvana ’ontmoette’ Tabo. Samen met Ad Geerdink besprak ze bij zijn portret de opgave van historische musea om ook de minder glanzende kant van de geschiedenis te belichten. Er zijn immers weinig tot geen historische voorwerpen bewaard gebleven die daaraan refereren. „Des te belangrijker om met elkaar te zoeken naar nieuwe vormen en wegen om juist ook deze verhalen te kunnen vertellen”, benadrukte de museumdirecteur. De Blind Date-activiteit, waarbij de bezoeker het persoonlijke relaas van Tabo zelf hoort, is zo’n nieuwe vorm.

Over het tragische lot van Tabo en de vele andere slaafgemaakten in de Gouden Eeuw, maakte het Westfries Museum een vlog en een podcast.

Voor 2021 heeft het museum een digitale tentoonstelling op stapel staan die het licht op delen van de 17e eeuw laat schijnen die tot nu toe veelal in de schaduw lagen. „Ieder tijd en maatschappij stelt andere vragen over het verleden en waar we vandaan komen”, aldus Ad Geerdink. „Die vragen bepalen ons zicht op dat verleden: geschiedenis is immers nooit eenduidig en zwart/wit. Als museum over de Gouden Eeuw ziet het Westfries Museum het als taak om juist nu de spiegel van het verleden op te houden om het heden beter te kunnen duiden.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen