Premium

Referendum over vuurwerkverbod gaat er niet komen in Soest; slechts 171 geldige verzoeken ingediend terwijl er 254 nodig waren; ’Ik hoorde dat de DigiD best een drempel was’

© archieffoto
Soest

Er komt geen referendum over het vuurwerkverbod in Soest. Een poging om een volksraadpleging te houden over het per direct ingegane verbod op het afsteken van alle soorten vuurwerk is al bij de eerste horde gestruikeld: er zijn te weinig verzoeken bij de gemeente binnengekomen. ,,Ik heb van diverse mensen gehoord dat het gebruik van de DigiD toch wel een drempel was”, zegt initiatiefnemer Patrick van Rijn.

In totaal ontving de gemeente 181 verzoeken. Daarvan bleken er na onderzoek tien ongeldig, wat dan dus neerkomt op 171 geldige verzoeken. Er waren er 254 nodig. Verzoeken kunnen ongeldig worden verklaard als bijvoorbeeld blijkt dat één persoon twee verzoeken heeft ingediend. Dit meldt de voorzitter van het centraal stembureau in de gemeente Soest. De deadline voor het indienen van ’inleidende verzoeken’ verstreek gisteren, en het vereiste aantal is bij lange na niet gehaald.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen