Lutjebroeker Cees verwent verzorgingstehuizen met de lekkerste Lutjekoekjes: ’Mijn geheime recept deel ik niet!’

Verzorgster Margo Wagemaker neemt ook een Lutjekoekje van bakker Cees Veenbrink van het Bakkershuys. Nicolaas-bewoonster Ans Kistemaker proeft al van de brosse, speculaasachtige lekkernij.
© foto theo groot
Lutjebroek

Hij maakt de lekkerste koekjes, niet alleen van Lutjebroek maar van de hele wereld, en dat mag iedereen weten. Bakker Cees Veenbrink pakt het groots aan en begint bij de verzorgingstehuizen. Gisteren is Nicolaas gefêteerd.

Cees Veenbrink is een raspromotor van zijn eigen dorp. Dat doet hij al met de hortensia’s, die hij verkoopt in de bloemenzaak die gekoppeld is aan ’t Bakkershuys, zijn andere bedrijf. Nu gaat hij de lutjekoekjes groots in de markt zetten. ,,Die verkopen we al even. Het is van originele speculaas, maar dan op een speciale manier gebakken, waardoor ze luchtig en bros worden. En met een geheim ingrediënt.’’

Hij gaat het grootschaliger aanpakken, gezien het succes van het Lutjekoekje op de lokale markt. Want dat succes is er. ,,Ze komen overal vandaan, uit Amsterdam, Utrecht komen ze langs voor 25 pakken.’’

Proeven

Dus begint hij een webshop, gaat hij speciale cadeauverpakkingen maken. En laat de verzorgingstehuizen uit de regio proeven. ,,Die hebben het zwaar genoeg, die willen wel een lekker koekje.’’

De ovens in Lutjebroek worden al de hele week opgestookt om genoeg Lutjekoekjes te kunnen maken. Gisterochtend mochten de bewoners van het nieuwe verzorgingstehuis Sorghvliet proeven. ,,Daar moest ik toch heen met gebak om het nieuwe huis in te wijden, dus daar konden de koekjes mooi bij.’’

Twee koekjes

In de middag werd Nicolaas, pal tegenover ’t Bakkershuys in Lutjebroek zelf, verrast met pakken koek voor zowel bewoners als personeel. Twee koekjes per persoon, redeneert Cees. Flink doorbakken dus, want ook Rigtershof in Grootebroek en het Gezinspaviljoen in Bovenkarspel mogen het Lutjekoekje nog proeven.

En gisteravond werd de gemeenteraad van Stede Broec ook nog getrakteerd. Cees Veenbrink is blij met de enthousiaste reacties, maar over één ding is hij duidelijk: ’Mijn recept hoeven ze niet te vragen, dat blijft geheim!’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen