Gemeente Enkhuizen haalt hekken terrassen Melkmarkt weg, na vijf maanden afsluiting: ’Ze hoeven niet meer terug, straks is er toch geen horeca meer’

De Melkmarkt is weer open, Enkhuizen reageert verdeeld.
Enkhuizen

De gemeente Enkhuizen heeft gisteren de veelbesproken hekken op de Melkmarkt, die de binnenstad in tweeën deelde, weggehaald. Ook is het bord bij de Paktuinen, waarin staat dat de stad is afgesloten voor verkeer, weggehaald.

De gemeente besloot in juni spontaan de horeca in de stad tijdens de eerste lock down meer ruimte te geven voor hun terrassen. Dat betekende in de praktijk wel dat automobilisten geblokkeerd werden als zij over de Melkmarkt wilden rijden. Hoewel de horeca blij was met de maatregel, die tot 1 november zou duren, ontstond steeds meer gemor.

Gedupeerd

Zowel van binnenstadbewoners die te maken kregen met verkeer tegen de rijrichting in, als van ondernemers die zich gedupeerd zagen omdat de stad slecht bereikbaar was.

De gemeente is inmiddels bezig met een evaluatie, waarin alle partijen gehoord worden. Van de kant van de horeca kwam het verzoek om ook in de winter terrassen de ruimte te geven, hoewel ook veel inwoners vinden dat dit met het herfstachtige weer weinig zin heeft. Inmiddels is de situatie weer veranderd nu de horeca opnieuw dicht zit. ,,Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd’’ aldus woordvoerder Thomas de Boer namens de horeca. Een collectief voorstel ligt er dan ook - nog - niet.

Evaluatie

De gemeente Enkhuizen laat weten dat de afspraak was de afsluiting tot 1 november te laten duren. Daarom wordt de binnenstad nu weer opengesteld en de terrassen weer kleiner gemaakt. Er blijft regelmatig overleg met de horeca over dit onderwerp. Momenteel wordt gewerkt aan evaluatie van de afsluiting en alle maatregelen die hiervoor nodig zijn. Opmerkingen van alle betrokkenen worden daarbij meegenomen, net als de verkeerstellingen die op meerdere momenten zijn gehouden in de stad.

De uitkomst hiervan komt terug in de gemeenteraad. Op Facebook wordt gemengd gereageerd op het weghalen van de hekken. Veel mensen reageren opgelucht, een enkeling ook wat cynisch. Enkhuizers zijn blij ’ dat ze niet meer hoeven na te denken hoe ze thuis moeten komen’. ’Die hekken hoeven niet meer terug te komen, straks is er toch geen horeca meer!’’aldus een reactie van een inwoner.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen