Onderzoek naar busverbinding Enkhuizen - Lelystad: ’Verbinding kan drukte op de weg ontlasten’

© Archieffoto

Michelle Engel
Enkhuizen

De provincie Flevoland wil opnieuw in kaart brengen of er behoefte is aan een busverbinding tussen Enkhuizen en Lelystad, de ’Houtribbus’.

Vanaf 1976 tot 2008 reed er een bus tussen de twee steden. Deze verbinding is opgeheven en vervangen door een schoolbus die twee keer per dag rijdt. De provincie Flevoland heeft nu een toekomstvisie klaarliggen voor het openbaar vervoer, waarbij de mogelijkheid voor een busverbinding opnieuw wordt onderzocht. De provincie heeft als ambitie om beter aan te sluiten op omliggende regio’s en de kwaliteit van het openbaar vervoer in het algemeen te verbeteren.

Studenten Ruben Mateboer en Jasper Ouwens, zijn gevraagd het onderzoek uit te voeren. De jongens studeren Ruimtelijke Ontwikkeling- Mobiliteit aan de hogeschool Windesheim in Almere.

Perspectief

Om te peilen of er potentie is voor een nieuwe buslijn, nemen de studenten een enquête af aan beide kanten van de dijk. „We willen ook weten wat het Noord-Hollands perspectief is”, legt Mateboer uit. Uit die enquête moet ten eerste blijken of mensen de auto inderdaad willen inruilen voor de bus. Maar ook wat een mogelijk begin en eindpunt is en op welke tijden de bus moet gaan rijden. Een begin en eindpunt wordt onderzocht tussen Hoorn en Lelystad Airport.

Een goed idee vindt Mateboer. Per dag gaan er gemiddeld iets minder dan 9.000 auto’s beide richtingen op. „Een nieuwe verbinding zou de drukte op de weg kunnen ontlasten”, zegt hij.

Rapport

De jongens willen zoveel mogelijk informatie uit de enquête verzamelen om voor december een rapport te kunnen maken voor de provincies. De enquête is hier te vinden.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen