Familie verrast jarige opa Japie met verjaardagsspandoek in Hoorn: ’Hij had maar één doel en dat was negentig worden’

Kleindochter Nina belt met de jarige opa Japie.
© Foto aangeleverd
Hoorn

Al zijn hele leven riep Japie Stolp dat hij maar één doel had: minimaal negentig jaar worden. Zijn vader overleed op 89-jarige leeftijd en Japie wilde hem graag inhalen. Dat is gelukt.

Woensdagochtend was het zover en werd hij door zijn familie verrast met een spandoek op de Westerdijk in Hoorn, waarop hij uitkijkt vanuit zijn Sterflat. Hij was nog niet helemaal wakker, maar evengoed erg blij met het verjaardagscadeau.

Eigenlijk was het idee om met de hele familie uit eten te gaan ter ere van Japie’s verjaardag, maar vanwege de coronamaatregelen moest er iets anders worden bedacht, laat dochter Yopie van den Idsert-Stolp (55) weten.

,,In totaal zijn we met zes kinderen, 17 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. Iedereen had een stukje ingestudeerd om in het restaurant op te voeren. In plaats daarvan hebben we nu samen een boek voor opa gemaakt, met daarin gedichtjes, foto’s en allerlei leuke herinneringen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Opa Japie bekijkt het speciaal voor hem gemaakte boek.
© Foto aangeleverd

Spandoek

Om er alsnog een feestelijke dag van te maken, kwam kleindochter Nina van den Idsert (28) met het idee om een spandoek voor haar opa te maken en ging aan de slag. Op woensdagochtend heeft zij het spandoek samen met moeder Yopie en vader Marius neergezet op de Westerdijk.

,,Zo kan hij er de hele dag naar kijken vanuit zijn flat en houdt hij toch een bijzonder gevoel over aan de dag waar hij al zijn hele leven naar uitkijkt”, vertelt Nina.

(Tekst gaat door onder de foto)

Kleindochter Nina naast het spandoek dat ze voor haar opa’s negentigste verjaardag maakte.
© Foto aangeleverd

Het is Japie’s favoriete bezigheid om vanaf zijn balkon naar de werkzaamheden voor de aanleg van het stadsstrand in de Hoornse Hop te kijken. ,,Vanwege corona komt hij bijna niet meer buiten, dus dat is nu zijn ultieme vermaak”, aldus Yopie. Het was dan ook niet moeilijk om te bepalen waar het spandoek moest komen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Met behulp van zijn verrekijker bewondert opa Jaap het spandoek op de Westerdijk.
© Foto aangeleverd

Wegwaaien

Als het doek stevig is vastgezet met een paal en scheerlijnen, is het tijd om de jarige te verrassen. Opa Japie wordt wakker gebeld en stiefelt vervolgens samen met oma Greetje in de onderbroek naar buiten om het spandoek door een verrekijker te bewonderen. ,,Geen zorgen pa, hij gaat niet wegwaaien!”, roept Yopie in haar telefoon.

Na de verrassing gaan Yopie, Marius en Nina met opa en oma lunchen om de verjaardag te vieren. Gedurende de komende weken zal ook de rest van de familie in kleine groepjes langskomen, om Japie veilig te feliciteren met het behalen van zijn levenslange doel om negentig te worden.

Hoe viert u uw verjaardag?

Je verjaardag gewoon vieren is momenteel erg lastig omdat er slechts drie mensen op bezoek mogen komen. Hoe viert u uw verjaardag of heeft u tips voor anderen? De redactie wil het graag weten; mail daarom uw suggesties met uw naam en telefoonnummer naar: redactie.wef@nhd.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen