Oproep staatssecretaris: ’Zestigplus en gezond? Haal dan geen griepprik’

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) met mondkapje in een huisartsenpraktijk
© ANP
Amsterdam

Gezonde zestigers zouden dit jaar niet in moeten gaan op de oproep voor de griepprik. Dat schrijft staatssecretaris Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer. Reden is het het landelijke grieppriktekort.

Omdat er dit jaar veel meer animo voor de griepprik is dan voorgaande jaren, dreigt er een landelijk tekort. Sommige huisartsenpraktijken zijn nu al door de voorraad heen. Blokhuis wil voorkomen dat mensen met een kwetsbare gezondheid en zestigplussers het vaccin mislopen. Hij vraagt huisartspraktijken waar een tekort dreigt, voorrang te geven aan zeventigplussers en aan personen die meer kans hebben om heel ziek te worden van de griep. Huisartsen worden geïnformeerd over dit besluit.

Jaarlijks krijgen 6 miljoen Nederlanders een oproep voor de griepprik. Ongeveer de helft laat zich daadwerkelijk vaccineren. Dit jaar zijn er 3,88 miljoen vaccins besteld. Hier zitten 520.000 vaccins bij die zijn bijbesteld. Nog meer bijbestellen is niet mogelijk omdat het vaccin ontwikkelen tijd kost en er wereldwijd een grote vraag naar de griepprik is.

Blokhuis heeft deze maatregel op advies van het RIVM genomen. ’Ik vraag aan gezonde mensen tussen de 60 en 69 jaar oud nu niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik. Zo kunnen in ieder geval de meest kwetsbare mensen een vaccin krijgen’, schrijft hij in de brief.

Blokhuis vindt het vaccintekort dubbel, schrijft hij. Aan de ene kant is het volgens hem positief dat er zo massaal op de oproep wordt gereageerd, maar hij betreurt het ook dat niet iedereen nu een vaccin kan krijgen.

Deze maatregel geldt overigens niet voor iedereen die een griepvaccin van zijn of haar werkgever krijg, zoals zorgpersoneel. Werkgevers zijn zelf verantwoordelijk voor de inkoop van de griepprik.

Lees ook: Vaccintekort door run op griepprik

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen