Toerist betaalt volgend jaar in Schagen slechts twee cent per nacht meer belasting dan nu. Plan voor forse verhoging tot anderhalve euro per nacht haalt het niet

Schagen

De toeristenbelasting in de gemeente Schagen wordt volgend jaar verhoogd naar €1,32 per overnachting.

Dat heeft de gemeenteraad besloten. Schagen voert hiermee een beperkte verhoging door: het tarief was €1,30 per nacht. Schagen wil alleen de inflatie doorrekenen.

Een poging van PvdA, Jess, D66 en SP om het tarief fors te verhogen naar €1,50 per nacht haalde het tijdens de raadsvergadering niet.

Strandopgangen

Volgens Hans Kröger van Jess is die verhoging te billijken, omdat de gemeente steeds meer geld kwijt is aan het toerisme. Zo kost het onderhouden van strandopgangen veel geld.

Daarbij ligt het tarief in Schagen volgens de vier partijen lager dan in omringende gemeenten en zouden verschillende ondernemers al een hogere belasting per nacht doorrekenen.

Afspraken

Een meerderheid van de raad vindt dat Schagen het niet kan maken nu het tarief fors te verhogen, omdat er met de toeristische sector is afgesproken dat niet te doen. Later kan eventueel wel een grotere verhoging worden doorgevoerd, aldus onder meer het CDA.

De gemeente wil onderzoeken of er een gedifferentieerd tarief kan worden doorgevoerd. Een eenvoudige bed and breakfast of camping zou dan een lager tarief mogen berekenen dan een viersterrenhotel.

Een voorstel van Wens4U om jonge toeristen tot zestien jaar vrij te stellen van de gemeentelijke belasting haalde het niet.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.