Met paar muisklikken inschatten of zonnepanelen boven de parkeerplaats zijn terug te verdienen

De van zonnepanelen voorziene parkeerplaats bij het strand van Bloemendaal. In dit geval met wethouder Henk Wijkhuizen van Bloemendaal.
© United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Met een paar muisklikken ontdekken of overdekken van een parkeerterrein met zonnepanelen financieel haalbaar is, het kan op een website die de provincie Noord-Holland en de gemeente Rotterdam hebben gelanceerd. Wie wil weten hoe het werkt kan zich aanmelden voor een webinar, daarop krijgt men komende vrijdagochtend uitleg.

Maar ook zonder webinar is op de website parkthesun.com te zien wat de opbrengst is van de eigen parkeerplaats, parkeerplekken in de buurt, de parkeerplaats van het kantoor waar men werkt of eigenlijk elke parkeerplaats in Noord-Holland, Utrecht en Rotterdam. Want er staan er ruim 40.000 op. Bijvoorbeeld ook die van de centrale redactie van deze krant aan de Basisweg in Amsterdam. Met 14.070 m2 een van de grotere op de kaart. Daar zonnepanelen plaatsen, waaronder de auto’s kunnen parkeren, kost 714.600 euro, een investering die in veertien jaar is terugverdiend.

Grote parkeerterreinen zijn er ook op Schiphol, P30 is er zo eentje van 91.920 m2, die voor dik zeven miljoen euro van zonnepanelen is te voorzien. Terugverdientijd is hier dertien jaar, mede omdat er vier laadpalen worden geplaatst, die bijna 30.000 euro per jaar opleveren. Dat bedrag gaat omhoog als men voor meer laadpalen kiest.

In de buurt van Schiphol, in Hoofddorp, zijn ook grote parkeerplaatsen, zoals Steve Bikostraat 83, waarmee een investering van 4,5 ton in zestien jaar is terug te verdienen. Een veel kleinere parkeerplaats op nummer 55 in diezelfde straat meet maar 160 m2 en de eenmalige investering van 30.400 euro om daar solar carports te plaatsen is nimmer terug te verdienen. Zo zijn er meer kleinere parkeerplaatsen op de website, die nooit rendabel te maken zijn. Bijvoorbeeld de parkeerplaats bij obs De Wiekslag in Stompetoren of die aan de Stempelmakerstraat 16 in Alkmaar, al is die volgens de site in 2725 jaar terugverdiend, wat altijd nog beter is dan ’nimmer’.

Dan biedt de parkeerplaats bij zwembad De Duker aan de Bikkersweg in Bunschoten mee perspectief. De investering van ruim drie ton is in zeventien jaar terug in de portemonnee. Zonnepanelen boven de parkeerplaatsen bij tankstations De Hackelaar langs de A1 in Gooise Meren vergen per kant van de weg dik twee miljoen. Terug te verdienen in vijftien jaar.

De Noord-Hollandse gedeputeerde Edward Stigter (GroenLinks) ziet veel in het ’dubbel ruimtegebruik’ door parkeerplaatsen van solarcarports te voorzien. ,,Parkeerterreinen zijn extra aantrekkelijk omdat we steeds meer elektrisch aangedreven auto’s krijgen. Wanneer je direct laadpalen plaatst bij een solarcarport sla je twee vliegen in één klap en dat is vaak goed voor de financiële haalbaarheid. Met Park the Sun kunnen niet alleen wij als overheid zelf gemakkelijker het initiatief nemen, maar bijvoorbeeld ook een zorgcentrum, hotel of de lokale accountant.’’

In Rotterdam en Noord-Holland zijn al parkeerplaatsen al van solarcarports voorzien, de eerste Noord-Hollandse staat in Bloemendaal.

Aanmelden voor het webinar van vrijdag 30 oktober 10.00 uur kan via deze link.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen