Noordbeemster: overstappen op de 128 of 129 [luchtfoto]

Luchtfoto Noordbeemster wim egas
Noordbeemster

Dat zullen ze niet gedacht hebben toen ze de Beemster 400 jaar geleden drooglegden. Dat het hoekje in het noorden zou uitgroeien tot wat je het beste een verkeersknooppunt kan noemen.

Er zullen genoeg nietsvermoedende busreizigers enigszins verbaasd zijn uitgestapt bij de halte op de kruising van de Middenweg en de Oosthuizerweg. Het is de plek waar je moet overstappen als je vanuit Purmerend richting Hoorn wilt, of vanuit Hoorn richting Alkmaar. Dan kun je natuurlijk voor het eindpunt de trein nemen.

Maar stel dat de Zuid-Spierdijkerweg in De Goorn je einddoel is, of de Hondenweg in Schermerhorn, dan ben je met de bus beter af. Normaal sluiten ze perfect op elkaar aan, de buslijnen 128 en 129, maar door vertraging gaat het soms wel eens mis.

Daar sta je dan, op een rotonde in nergenshuizen, midden in de polder. Het waait er altijd. Opwarmen met een warme kop koffie? Vergeet het maar. Kleumen in een halfopen bushokje waar de stormwind de regenvlagen naar binnen striemt, in de hoop dat de bus richting Purmerend, Hoorn of Alkmaar zo snel mogelijk komt.

Bij automobilisten is Noordbeemster ook bekend, want de onbemande benzinepomp schuin tegenover de bushalte is een van de goedkoopste in de wijde omtrek. Niet dat je geld toe krijgt als je daar je tank volgooit, maar veel scheelt het niet.

Voor automobilisten tussen Alkmaar en Purmerend is het over Noordbeemster ook een veel leuker ritje. Lekker door de polders, uitgestrekte landerijen, mooie boerderijen langs de weg. Af en toe even afremmen naar 30, maar wie heeft er nou haast. Misschien die arme ziel bij de bushalte, die net zijn aansluiting heeft gemist.

Robert Jan van der Woud

7213790__omgezet_.pdf

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen