Eindelijk, de Amerikaanse zwartkopzanger! Nieuwe vogelsoort voor Nederland trekt veel vogelaars naar begraafplaats in De Cocksdorp - UPDATE

De zwartkopzanger is een nieuwe soort voor Nederland.© Foto René Pop

Anja Roubos
De Cocksdorp

Honderden vogelaars zijn zondagmiddag naar de begraafplaats van De Cocksdorp gekomen, waar een Amerikaanse zwartkopzanger is neergestreken. Het is de eerste keer dat de zangvogel in Nederland is ontdekt.

Van heinde en ver komen de vogelaars naar de noordpunt van het eiland. Het is voor hen een unieke mogelijkheid om deze dwaalgast in levenden lijve te kunnen zien in Nederland.

Enkele lokale vogelliefhebbers hebben in verband met de drukte en het risico op corona het initiatief genomen om steeds een groep van 28 personen tot de begraafplaats toe te laten. Na een kwartier moeten zij weer plaatsmaken voor anderen. Ook wordt hen gevraagd om mondkapjes te dragen, anderhalve meter afstand te houden en de graven te respecteren.

De zwartkopzanger (Setophaga striata) is zondag aan het begin van de middag ontdekt door Han Zevenhuizen, een bekende vogelaar die veel op Texel verblijft.

Het kleine vogeltje staat bekend om de grote afstanden die hij aflegt. In de herfst vertrekken deze zangvogels vanuit het noorden van Canada en de Verenigde Staten. Ze vliegen dan non-stop over de Atlantische Oceaan om te gaan overwinteren op de Antillen en aan de noordoostkust van Zuid-Amerika.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.