AZ-verdediger Jonas Svensson geschorst, maar wel één wedstrijd minder dan was voorgesteld

Jonas Svensson loopt van het veld nadat hij tegen VVV een rode kaart heeft gekregen.© Foto ANP/Olaf Kraak

Theo Brinkman
Zeist

De tuchtcommissie van de KNVB heeft AZ-verdediger Jonas Svensson voor twee wedstrijden geschorst, waarvan één voorwaardelijk. Aanleiding is zijn rode kaart tegen VVV, vorige week. Door de schorsing mist Svensson zondagavond ADO Den Haag-AZ.

De straf is één wedstrijd minder dan het eerdere schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal. De aanklager wilde Svensson voor drie duels schorsen, waarvan één voorwaardelijk.

Niet akkoord

AZ ging niet akkoord met dat voorstel. Vrijdagavond was de zitting bij de tuchtcommissie. Tijdens de zitting deed de aanklager er nog een schepje bovenop en werd de eis verhoogd naar drie wedstrijden onvoorwaardelijk.

Uitspraak

Zaterdagochtend deed de commissie uitspraak. Gevolg: de straf werd verlaagd. Het oordeel van de tuchtcommissie luidt: „Weliswaar heeft Svensson ter zitting aannemelijk gemaakt dat hij de intentie had om de bal te spelen, maar heeft hij door de wijze waarop hij het duel is aangegaan, naar het oordeel van de tuchtcommissie, te veel risico tot het blesseren van zijn tegenspeler genomen. De tuchtcommissie acht ’ernstig gemeen spel’ dan ook bewezen, maar ziet onvoldoende aanleiding om de door de aanklager verhoogde strafeis te volgen.”

Sliding

Svensson maakte vorig weekend tegen VVV enkele minuten voor rust een wilde sliding, in een poging de bal te onderscheppen voordat VVV-speler Joshua John hem kreeg. Bij de sliding raakte Svensson echter ook John. AZ dacht te kunnen bewijzen dat scheidsrechter Christiaan Bax geel in plaats van rood had moeten trekken.

Derde rode kaart

De rode kaart van Svensson was al de derde rode kaart van AZ in dit seizoen. Eerder werden ook Calvin Stengs en Marco Bizo al uit het veld gestuurd. Stengs werd voor zijn rode kaart tegen PEC Zwolle twee wedstrijden geschorst. Bizot, die tegen Sparta twee keer geel kreeg, werd één wedstrijd geschorst.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen