Het knalt en het knettert op het lege parkeerterrein: Hoornse jongens en hun vuurwerk versus de boze buurtbewoonster

Wordt niet overal gewaardeerd: jongenslol en vuurwerk.
© Foto Martin Menger/Mediahuis
Hoorn

De drie jongens hebben gewoon plezier, door wat licht vuurwerk af te steken. Maar een buurtbewoonster moet niets van het geknal hebben en dreigt met de politie. De frustratie bij beide partijen is groot.

,,Dat gebeurt nou elke keer”, klagen Cees, Noa en Jeffrey, alledrie 15 jaar oud. Ze zijn al een kwartiertje bezig met iets dat in een spiraal gillend uit de lucht naar beneden valt, en vooral met zelfgemaakte ’matjes’ die knallen. ,,Het is gewoon siervuurwerk dat aan alle normen voldoet”, legt Noa uit. ,,Je kan het gewoon in de winkels kopen.”

De rest valt hem bij. ,,De lichtste categorie siervuurwerk mag je gewoon afsteken. We doen er ook niet geheimzinnig over.” Waarom ze op een vrijdagochtend dan wat vuurwerk afsteken op een lege parkeerplaats? ,,Gewoon, voor de lol”, klinkt het in koor.

Maar dan komt er dus tegengas. Een oudere buurtbewoonster stapt ferm naar de groep af en kondigt aan dat ze ’dan maar’ de politie gaat bellen. De drie zuchten eens diep. ,,Maar dit mag gewoon”, benadrukt Jeffrey heel beleefd. ,,En we doen niemand kwaad.”

De oudere dame pakt een mobieltje en begint de groep te filmen. ,,Dat mag toch ook niet zomaar?” , roepen de jongens. ,,Jawel hoor”, is de repliek. ,,Ik sta op de openbare weg te filmen. En ik film jullie.” ,,Mooi”, klinkt het strijdvaardig. ,,Wij doen dit ook op de openbare weg. Kunnen we elkaar een hand geven.” Hun uitdaging om vooral de politie te bellen, wordt genegeerd.

Intussen beginnen de jongens alvast alle papier, plastic en karton op te ruimen. ,,Je mag dit gewoon doen, als je maar geen hinder geeft”, mopperen ze. ,,Dit maken we nu heel vaak mee: iemand begint te klagen en wij worden weggestuurd. Harde knallen? Moet je eens kijken wat je in Polen of Tsjechië kan bestellen via internet. Dat is pas echt hard!”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen