PvdA Hoorn vraagt aandacht voor discriminatie tegen de LHBTI-gemeenschap: ’Wat gebeurt er precies om deze groep te ondersteunen?’

De regenboogvlag in Hoorn.© Foto aangeleverd

Thomas de Groot (25)© Foto aangeleverd

1 / 2
Machteld van der Lecq
Hoorn

In het kader van de Regenboogweek in West-Friesland heeft de PvdA Hoorn vragen gesteld aan de gemeente Hoorn over discriminatie tegen de LHBTI-gemeenschap. Drie vragen aan PvdA-raadslid Thomas de Groot.

Wat is uw betrokkenheid bij het onderwerp?

,,Aangezien ik zelf homoseksueel ben, is discriminatie tegen de LHBTI-gemeenschap iets dat me ontzettend aan het hart gaat. Ik ben erg betrokken bij de gemeenschap en heb zelf ook nare ervaringen gehad. Zowel in Hoorn, waar ik geboren en getogen ben, als in Amsterdam, waar ik studeer, ben ik wel eens uitgescholden en bespuugd. Het is daarom goed dat er aandacht wordt besteed aan dit onderwerp.”

Wat is de aanleiding van deze vragen?

,,Tijdens de Regenboogweek, die tussen 9 en 23 oktober plaatsvindt, worden er allerlei evenementen georganiseerd. Voorbeelden zijn de Regenboogviering op de Nationale Coming Out Day afgelopen 11 oktober en het LHBTI-filmfestival op dezelfde dag. Het is natuurlijk geweldig dat dit soort initiatieven bestaat, maar het roept ook vragen op over het beleid met betrekking tot de LHBTI-gemeenschap. Wat gebeurt er verder precies om deze gemeenschap te ondersteunen?”

Wat is het doel van de vragen?

„Het is heel mooi dat er de gemeente een acceptatiebeleid heeft, maar de precieze invulling hiervan is niet duidelijk. Door het stellen van vragen over discriminatie tegen LHBTI’ers wil de PvdA aandacht vragen voor de ernst van het probleem. Uit een onderzoek van organisatie Art. 1 blijkt namelijk dat in 2019 maar liefst een kwart van de discriminatiegevallen in Noord-Holland Noord om seksuele geaardheid ging. Dit moeten we serieus nemen.”

„Door vragen te stellen over de precieze invulling van het acceptatiebeleid, hopen we een bijdrage te kunnen leveren aan het vergroten van de weerbaarheid van de LHBTI-gemeenschap. We willen daarom weten welke initiatieven worden genomen, welke instanties betrokken zijn en welke financiële middelen beschikbaar zijn.”

De vragen liggen op dit moment bij de gemeente Hoorn, aldus woordvoerster Jara Hof.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen