Premium

Onderweg: Alkmaarse Jannemarie Waslander (55) voelt zich verbonden met de aarde. Tegenwoordig ruimt de oud-hovenier het zwerfafval op, verspreidt ze plantenzaadjes en doet ze groene projecten op vrijwillige basis.

Alkmaar

Vaak kun je gelukkig zijn met simpele dingen, zegt Jannemarie Waslander terwijl ze de heuvel in park De Oosterhout beklimt. Zwerfvuil ruimt ze hier op. Omdat ze het leuk en nuttig vindt. Ze haalt gemaaid gras en dode bladeren van de paadjes. Anders wordt het zo glad in de regen. ,,En ik weet dat de jongens van de groendienst hier geen tijd voor hebben.’’

Jannemarie doet meer op haar wandelingen door Alkmaar. Zaden verzamelen bijvoorbeeld, en die weer uitstrooien in boomspiegels en openbare stukjes groen. Of projectjes op vrijwillige basis, in overleg met de gemeente, om de kennis over de natuur en het groen wat meer te verspreiden. Betaald krijgt ze er niet voor. Hoeft ook niet, vindt ze. Ze heeft haar uitkering, en ze doet het graag. Want de wereld ziet er volgens haar een stuk mooier uit als mensen zich meer verbonden voelen met de aarde en de natuur.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen