Kap Canadese populieren aan de Westerdijk in Hoorn gaat door: ’Zeker achttien bomen van verschillende soorten komen ervoor terug’

Op de achtergrond de veelbesproken populieren aan de Westerdijk.

Op de achtergrond de veelbesproken populieren aan de Westerdijk.© Foto Mediahuis / Martijn Mak

Martijn Mak
Hoorn

De gemeenteraad van Hoorn is deze week akkoord gegaan met de kap van de dertien veelbesproken Canadese populieren aan de Westerdijk, tussen Paardensteeg en Achterom. Dit gebeurde nadat wethouder Broersma ’met 100 procent zekerheid’ bevestigde dat er achttien bomen - van verschillende soorten en grootte - voor terug zullen komen.

René Assendelft van Hoorn Lokaal had namens zijn fractie, die van de PvdA en Groenlinks, een motie ingediend om het college in eerste instantie te verzoeken om de bomen ’die echt nog wel even mee kunnen’ niet te kappen maar goed te laten snoeien, in ieder geval tot herplant was toegezegd. „En als dat niet kan, te komen tot het herplanten van bomen met een minimale dikte van 50 tot 60 centimeter. Dit om ervoor te zorgen dat er serieuze bomen voor terugkomen.”

Broersma raadde de motie ’met kracht’ af. „De bomen blijven niet veilig, volgens normen die wij hanteren. Ik koers op deskundigen. Het college staat nog steeds achter het voorstel om de bomen te kappen.” Hij legde uit dat het besluit, wat al meer dan 1,5 jaar op zich laat wachten, om verschillende redenen was vertraagd. Zo bleek voor de kap helemaal geen vergunning nodig te zijn, was er onduidelijkheid over het eigendom van de bomen en waren er de regels van het hoogheemraadschap, die sinds 2002 voorschrijven dat er geen bomen meer in dijken mogen komen.

Assendelft vroeg tot slot wat het toekomstige ombouwen van de Westerdijk tot wandelboulevard betekent voor de bomen die straks worden herplant. Broersma kon hem geruststellen: „Er komt een fietspad aan de waterkantzijde van het wandelpad. De nieuwe bomen hebben daar geen last van.”

Toestemming

De wethouder zei toestemming te hebben van het hoogheemraadschap om achttien nieuwe bomen (van verschillende soorten en grootte) te planten langs de dijk, die weliswaar iets verder van het water afstaan. Dat leidde ertoe dat de raad uiteindelijk instemde met de kap van de Canadese populieren.

Tijdens de behandeling van het onderwerp heerste duidelijk opluchting in de raad. Zo zei Assendelft halverwege al blij te zijn dat de wethouder ’eindelijk zicht op licht in de zaak kon geven’. Ook Elsbeth Broerse van D66 gaf aan ’blij te zijn dat het een einde krijgt’.

Wanneer de bomen precies gekapt zullen worden, is nog niet bekend.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen