Nieuwe post-hbo-opleiding ’Innoveren in zorg en welzijn met technologie’ in Hoorn is door corona nog urgenter: ’Toch wel even spannend, terug in de schoolbanken’

Cursisten, docenten, wethouder Marjon van der Ven en op de laptops via Zoom de betrokken partners, zijn blij dat de nieuwe opleiding is gestart.© Foto Alex Gitzels/Westfriesland Media

Paul Gutter
Hoorn

De post-hbo studie in West-Friesland, ’Innoveren in zorg en welzijn met technologie’, is deze week in Hoorn gestart met 19 cursisten. De opleiding in deze vorm is uniek voor Nederland en het is ook nog eens het eerste post-hbo onderwijs in West-Friesland

De feestelijke aftrap vond plaats in de theaterzaal van Lindendael aan de Koepoortsweg in Hoorn, met behalve de cursisten ook alle partners die samen hun steentje bijdragen aan de Westfriese Zorg Academy: zorgaanbieders Omring en WilgaerdeLeekerweideGroep (WLG), Hogeschool Inholland, de gemeente Hoorn en de Westfriese Bedrijvengroep. En de gezamenlijke plannen zijn groots: ook een opleiding voor de ICT/Techniek sector is aanstaande.

Zorgprofessionals

Ybranda Koster, docent master Advanced Health Informatics Practice (AHIP) en docent-onderzoeker Lectoraat Medische Technologie ziet de noodzaak van deze opleiding. „In deze tijd is de noodzaak van technologie in de zorg veel duidelijker geworden waardoor deze opleiding veel waarde toevoegt. En dat zien zorgprofessionals ook. De zorgkant kan veel van de technische kant leren en andersom.” Rob Doms, teamleider master AHIP vult aan: „De verbinding tussen de zorg en het technische stuk is belangrijk. Alleen zo zorg je voor een effectieve samenwerking.”

Thessa Dudink-Latupeirissa (34) is een van de cursisten. Zij is regisseur welzijn bij woonzorggroep Samen. „Ik merkte dat de zorg achterliep op technisch vlak. Het nu leren is leuk, maar het werkbaar maken op de werkvloer, dat is waar je het voor doet. Als ik superglue kan zijn tussen zorg en ICT dan zie ik daarvoor hele mooie kansen.”

Kansen voor de regio

De nieuw gestarte opleiding biedt in meerdere opzichten kansen voor de regio. Het aantrekken van (post-)hbo-onderwijs houdt de regio aantrekkelijk voor gekwalificeerde en talentvolle arbeidskrachten die de opleiding gaan volgen. Daarnaast zijn diverse innovatieve ICT- en techniekbedrijven betrokken bij het programma, door bijvoorbeeld gastlessen en excursiedagen te verzorgen. Tenslotte beantwoordt de opleiding aan de actualiteit en is deze door de corona-uitbraak nog urgenter geworden. Hoe kan zorg (op afstand) nog beter worden ingezet, ook met het oog op de zorgvraag en de techniek van morgen?

Zorg voor de toekomst

Een zorgaanbod waarin de mens centraal staat en de techniek ondersteunend is, is wat de grondleggers van deze opleiding - Omring en WilgaerdeLeekerweideGroep - voor ogen hebben. Deze zorgaanbieders zien veel mogelijkheden met de opleiding. „Dat deze studie juist nu te midden van dit hectische jaar toch van start gaat, is fantastisch”, aldus Jolanda Buwalda, voorzitter Raad van Bestuur Omring. „Het bijzondere daarbij is dat de deelnemers het programma ook nog verder kunnen optimaliseren door hun inbreng en ervaring uit de praktijk. Dat is veelbelovend ook voor de volgende leergang.”

Iris van Bennekom, bestuurder WilgaerdenLeekerweideGroep:. „Nu de mensen steeds langer blijven thuis wonen, de zorg complexer wordt binnen de instellingen en de krapte op de arbeidsmarkt groter wordt, zien we hierin een verbindende factor voor het toepassen van nieuwe technologie voor het zorgpersoneel. Ze moeten goed uitgerust worden met deze kennis. We zien het enthousiasme hier voor groeien. Vooral de combinatie van menselijke aandacht ondersteund door de technologie zal onze zorg een goede impuls geven.”

Meer opleidingen

De start van deze post-hbo is een goed begin. Maar dat is het ook, een begin. De ambities zijn groter, ook naar andere sectoren. Wethouder Marjon van der Ven van de gemeente Hoorn is blij met deze ontwikkeling. „Post-hbo past helemaal in het raadsbesluit ’Meer Stad Worden’. Om jongeren, young professionals en zorgpersoneel aan onze regio te binden.”

Goed opgeleide talenten zijn ook goed voor de regio én het bedrijfsleven, vindt WBG-voorzitter Hans Huibers. „Wij hopen dat deze cursisten de start zijn van veel bredere ontwikkelingen binnen hoger onderwijs in de regio in West-Friesland. Het is goed dat er op maat gemaakt hbo-aanbod is om professionals, straks ook in andere sectoren, in de regio te behouden.”

Ook Hogeschool Inholland ziet kansen met deze nieuwe opleiding. Vera van Waardenburg, manager onderwijs & onderzoek Nursing: „De vraag voor deze post-hbo komt uit het werkveld en we zijn er trots op dat we met innovatieve technieken de zorg kunnen verrijken. Dit om de zelfregie en zelfstandigheid van mensen in de samenleving te vergroten. Deze cursisten en professionals zetten een voortrekkersrol neer in het vakgebied.”

Feestelijke start

Aan het einde van de eerste cursusdag kijkt Larissa Aris-Dekkers (48), als kwaliteitsverpleegkundige werkzaam bij Omring, tevreden terug. „Het is toch wel even spannend, terug in de schoolbanken.” Met de andere cursisten gaat zij ruim een jaar lang om de twee weken op dinsdag gezamenlijk met de theorie aan de slag. „Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan momenteel uit corona, dus ik ga deze opleiding grotendeels in eigen tijd doen. Maar deze kennis is belangrijk om de zorg aantrekkelijk te houden. Het is de toekomst.”

Meer informatie over deze en toekomstige (post)-hbo-opleidingen: talentacademywestfriesland.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen