Ziekenhuizen voor de coronabom financieel nog gezond: Spaarne Gasthuis scoort het best in Noord-Holland, Zaans Medisch Centrum het slechtst

,,Zonder aanpassingen zouden we in de toekomst de helft van ons inkomen kwijt zijn aan zorg”, waarschuwt BDO.
© Foto DIJKSTRA BV
Amsterdam

De financiële situatie van algemene ziekenhuizen is in 2019 op hoofdlijnen stabiel gebleven ten opzichte van het jaar ervoor, maar er blijven grote zorgen over de betaalbaarheid van de zorg in de toekomst. Zeker met het oog op de woekerende coronacrisis. Dat concludeert BDO Accountants en Adviseurs in de jaarlijkse ’Benchmark Ziekenhuizen’.

„Zonder aanpassingen zouden we in de toekomst de helft van ons inkomen kwijt zijn aan zorg”, waarschuwt het kantoor. Het coronavirus maakt de financiële situatie van de ziekenhuizen er intussen niet beter op. De zorg voor coronapatiënten levert onvoorziene uitgaven op, terwijl andere zorg wordt uitgesteld. „Het stelt ziekenhuizen voor grote financiële uitdagingen en het is nog maar de vraag of zij, ondanks de steunregelingen, volledig gecompenseerd zullen worden voor deze extra kosten. Lagere rendementen liggen op de loer.”

De accountants geven de ziekenhuizen over vorig jaar gemiddeld het rapportcijfer 7,3; een jaar eerder was dat 7,4. De drie financieel gezondste ziekenhuizen waren Haaglanden Medisch Centrum (een 10), BovenIJ Ziekenhuis (een 10) en Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis (ook een 10). Het hoogst scorende Noord-Hollandse ziekenhuis in de ranglijst van 64 Nederlandse hospitalen is het Spaarne Gasthuis (opnieuw een 9). Het ziekenhuis daalt wel: van de tiende naar de veertiende plek.

Aflossing

Het Zaans Medisch Centrum (rapportcijfer 5) eindigt weer op plek zestig van de ziekenhuizenstresstest. Het laagst van alle Noord-Hollandse ziekenhuizen. Dat komt volgens Irene Veerkamp, manager ’financiën en control’ van het ZMC, door ’de bouw van het nieuwe ziekenhuis met bijbehorende hoge financiering en relatief snel aflossingsschema’. ,,De rentelasten dalen ieder jaar gestaag, waardoor deze cijfers ieder jaar verbeteren.” Ze benadrukt dat het ziekenhuis ’goed op koers voor een financieel gezonde toekomst’ blijft. Volgens Veerkamp zijn ’een groot kostenbewustzijn, goede afspraken met verzekeraars en de grote inspanning van onze medewerkers’ daarbij belangrijk.

Grootste daler

Op de lijst is Alrijne, met locaties in Leiden, Alphen aan den Rijn en Leiderdorp, de grootste daler van Noord- en Zuid-Holland. Het ziekenhuis dat vorige keer nog een 8 scoorde, haalt nu een 5 en duikt van plek 31 naar 55. Het Dijklander Ziekenhuis (rapportcijfer 6) krabbelt op naar plek 50. De Noordwest Ziekenhuisgroep (nu een 7, dat was een 8) verruilt plek 28 voor 41. Tergooi in Hilversum en Blaricum (opnieuw een 7) stijgt naar plek 39.

Het Rode Kruis Ziekenhuis (een 7) eindigt op plek 37. Het Meander Medisch Centrum en Ziekenhuis Amstelland (alle twee een 8) staan op plek 16 en 17. Helemaal onderaan de lijst bungelt het Langeland Ziekenhuis (een 2) in Zoetermeer.

In totaal krijgen tien ziekenhuizen een onvoldoende. Vooral middelgrote ziekenhuizen zien hun financiële positie verslechteren. BDO benadrukt dat dit niets zegt over de zorg die er geboden wordt. Die kán wel in gevaar komen als een ziekenhuis meerdere jaren financieel slecht presteert.

Het gezamenlijke resultaat van de ziekenhuissector bedroeg 278 miljoen euro in 2019. Dat is 2 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Het gemiddelde rendement bleef steken op 1,5 procent.

Loondienst

BDO zag een fikse stijging in de kosten voor personeel dat niet in loondienst werkt, vooral bij de kleinere en middelgrote ziekenhuizen. Deze stegen van 415 miljoen euro in 2018 naar 439 miljoen euro in 2019.

Samenwerking (vooral regionaal), digitalisering en innovatie zijn broodnodig om de zorg betaalbaar te houden, maar worden lastig door de ’zeer beperkte’ investeringscapaciteit van ziekenhuizen. Knelpunten zijn volgens BDO ook de druk om productie te draaien en de niet-transparante verhoudingen tussen medisch-specialistische bedrijven en ziekenhuizen.

BDO ziet wel lichtpuntjes: ,,De reactie van de sector op de covid-19-pandemie heeft laten zien dat snelle veranderingen op het gebied van gezondheidsdenken, financiering, digitalisering en samenwerking wel degelijk mogelijk zijn.”

Klik hier voor een interactieve kaart van de financiële positie van de ziekenhuizen door de jaren heen

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen