Defensie: Hercules vliegtuigen niet de oorzaak van olievervuiling De Goorn

De Goorn

De C-130 Hercules transportvliegtuigen van Defensie kunnen niet de oorzaak zijn van de oliebesmeuring op huizen en in tuinen in De Goorn. Dat concludeert Defensie na gesprekken met bewoners en inspectie van de vliegtuigen.

Een aantal weken geleden berichtte onder meer het Noordhollands Dagblad over met olie besmeurde huizen en tuinen aan de Wildbaan en de Dorpsvaart in De Goorn. Ramen, deuren, daken en tuinmeubilair zaten onder.

Die dag was een aantal C-130 vliegtuigen op lage hoogte overgevlogen. Gedupeerden vermoedden dat de olieachtige substantie afkomstig zou kunnen zijn van een of meer van deze toestellen.

Defensie is in gesprek gegaan met de bewoners om voor beide partijen opheldering te krijgen. Tegelijkertijd zijn de betrokken vliegtuigen geïnspecteerd. Die hadden deelgenomen aan een oefening, waar ook Amerikaanse vliegtuigen meevlogen. Uit de inspectie bleek dat de vliegtuigen geen olie hadden verloren en er ook geen indicaties van lekkages waren.

Uit de gesprekken met de bewoners bleek volgens Defensie dat de eerste meldingen al waren gedaan vóór de toestellen over het dorp vlogen. De conclusie is dan ook dat de vliegtuigen niet verantwoordelijk kunnen zijn voor de besmeuring. Defensie kan niet vaststellen wat de oorzaak wel is.

Bodemmonsters

Direct na de meldingen heeft een extern onderzoeksbureau in opdracht van Defensie bodemmonsters genomen. Die zijn onderzocht op eventuele verontreiniging en gezondheidsrisico’s. Volgens Defensie geven de resultaten aan dat de hoeveelheid substantie geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid en sanering van de grond niet nodig is.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen