John Klaver was de topscorer in de glorietijden van Jong Holland en AFC’34: ’Ik had maar één focus: die bal moet erin’

John Klaver op het complex van Jong Holland waar hij nu hoofd voetbaltechnische zaken voor de jeugd is.
© Foto Martin de Haan
Alkmaar

John Klaver vormde in seizoen 1996-1997 met Gert-Jan Duif het aanvalsduo bij AFC’34. Zij leidden de Alkmaarse club naar het kampioenschap in de hoofdklasse.

Doelpunten maken. John Klaver deed het al van jongs af aan en hoe hoog hij qua niveau ook steeg, zijn productiviteit bleef onverminderd groot. ,,Misschien had er zelfs nog wel meer ingezeten”, stelt hij ruim 23 jaar na zijn beste seizoen. ,,Er was in die tijd ook wel belangstelling. Ik heb nog eens een uitnodiging gehad voor een proefwedstrijd bij ADO Den Haag, maar ik was op dat moment geblesseerd. Dus dat zal altijd de vraag blijven.”

Ook de stap naar stadgenoot AZ bleef uit, al was het verschil met AFC’34 in die jaren een stuk kleiner dan tegenwoordig. AFC’34 werd in 1997 immers kampioen van de hoofdklasse, destijds het hoogste amateurniveau, AZ speelde op dat moment in de eerste divisie.

Niet dat Klaver het gevoel heeft dat er iets mist aan zijn voetballoopbaan. Hij maakte zowel bij Jong Holland, de club waar hij opgroeide, het hoogtepunt uit de clubhistorie mee als ook bij de ambitieuze buurman van de Robonsbosweg. In beide succesverhalen speelden de treffers van Klaver een grote rol. ,,Ik denk dat ik over al die seizoenen bekeken gemiddeld één op één liep.”

Het scoren zat er al vroeg in en op zijn zestiende hevelde Job Dragtsma hem al over naar het eerste van Jong Holland. Hij zou er negen jaar in blijven spelen en werd ook negen keer clubtopscorer. ,,Ik was niet heel technisch, maar wel sterk en redelijk snel. En ja. Een neusje voor de goal. Ik stond vaak op de goede plek en had eigenlijk maar één focus: die bal moet erin.”

Met Jong Holland haalde hij de tweede klasse, wat begin jaren negentig het één na hoogste niveau op zaterdag was en waar het veel bolwerken uit Gelderland trof. ,,We vlogen er na één jaar weer uit, maar onder trainer Gerrit Boerman hebben twee heel mooie jaren gehad. Uit gingen we altijd met de bus en ja: stop een paar voetballers in een bus en het is gezellig. Sportief gezien denk ik dat we het langer hadden kunnen volhouden, maar we hadden het vooral lastig met het fysieke voetbal. We hadden ook nogal wat pech met blessures.”

Na de degradatie werd Klaver benaderd door AFC’34 waar oude bekende Dragtsma inmiddels de hoofdtrainer was geworden. Het werden opnieuw twee topjaren. ,,Het enige wat jammer was, was dat we de landelijke zondagtitel niet wonnen, maar die wedstrijden voor tweeduizend, drieduizend man publiek tegen HSC’21 en Baronie waren geweldig om mee te maken. Ik vond het altijd heerlijk om voor veel mensen te spelen. En in die jaren stonden er bij AFC’34 ook altijd wel zo’n 500 man te kijken.”

Na nog een mooi tweede jaar werd zijn derde seizoen gekenmerkt door blessureleed en doemde nog voor zijn dertigste het einde van zijn carrière al op. ,,Ik kreeg een ontsteking in mijn voet en ben er daarna drie jaar uit geweest.” Hij keerde nog heel even terug bij AFC’34. ,,Dat werd geen succes en achteraf had ik het beter niet kunnen doen. Ik speelde vooral in het tweede en hing er eigenlijk een beetje bij.”

Diverse blessures

Voetballen zit er allang niet meer in voor de onlangs vijftig geworden Klaver. Diverse blessures speelden hem parten. ,,Dat is eigenlijk nooit meer goed gekomen.”

De sport raakte jarenlang op de achtergrond bij de Alkmaarder, maar sinds twee jaar is hij weer terug. Bij zijn oude liefde Jong Holland. ,,Via mijn zoontje. Eerst als trainer en nu ook als hoofd voetbaltechnische zaken voor de jeugd. Het kost een hoop tijd, maar ik doe het met erg veel plezier. Jong Holland is nog steeds de familiaire club die het altijd was, maar we streven ook een goed niveau na. Dat is een mooie combinatie.”

En of hij nog wel eens herkend wordt? ,,Vaders kennen mij soms nog wel, maar de jeugd niet hoor. Al hang ik hier wel nog op de fotowand, haha. Ach, het is ook alweer zo lang geleden.”

3eeb76a6-1372-11eb-860a-0218eaf05005.pdf

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen