Fleurige omlijsting voor drogere randweg. Blaricum werkt aan regenafvoer en biodiversiteit

Op de Randweg Oost wordt gewerkt aan een middenberm die regenwater beter opneemt en volgend jaar onweerstaanbaar is voor insecten.
© STUDIO KASTERMANS /DANIELLE VAN
Blaricum

Het vergt nog enig geduld, maar volgend voorjaar zullen de Randweg Oost en ’t Merk in Blaricum omlijst worden door bermen vol bloemen. En al eerder dan dat moment mogen weggebruikers erop rekenen dat zij na een fikse regenbui minder last hebben van plassen op het wegdek.

Dit alles wordt geregeld tijdens de werkzaamheden die momenteel worden uitgevoerd in de middenberm van randweg om de zuidkant de Bijvanck. In de afgelopen dagen is de toplaag uit de berm weggehaald. Daardoor kan het regenwater makkelijker wegzakken in de bodem.

Vervolgens wordt de opgefriste berm ingezaaid met een speciaal bloemenmengsel. Als het zaad eenmaal is ontkiemd heeft de randweg een fleurige omlijsting die onweerstaanbaar is voor bijen en andere insecten. En dat is weer goed voor de biodiversiteit. Overigens blijft de bloemenpracht niet beperkt tot de berm; ook de naastgelegen geluidswal wordt ingezaaid met zo’n speciaal bloemenmengsel.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen