Het zijn mooie herfstdagen, met overal prachtige paddenstoelen... en mondkapjes | Column

1/2

Je zou het te midden van alle sombere coronaberichtgeving bijkans vergeten, maar we beleven met elkaar eigenlijk best een aantal prachtige herfstdagen.

Ga gerust eens rondkijken in de natuur. Het kan bijna overal, het is bijna altijd hartstikke gratis en het mag nog ook van premier Rutte en minister De Jonge en hun groeiende leger aan Covid-deskundigen. Als we eenmaal buiten in de natuur maar niet met meer dan dertig mens bij elkaar zijn en niet met z’n allen - op zoek naar die dekselse wielewaal - keihard ’Kom mee naar buiten allemaal!’ gaan lopen zingen.

Mijn lief en ik wandelden onlangs een route door het prachtige, soms stevig golvende duinlandschap bij Schoorl. Het is paddenstoeltijd en dat was daar goed te zien. Noem een merk paddenstoel en het was aanwezig! De geelwitte russula, de bruine ringboleet, de grote parasolzwam, het eekhoornsbrood, ze stonden er allemaal en van sommige merken stonden er zelfs tamelijk veel.

De vliegenzwam stond weer de show te stelen. Inderdaad, die rode-met-die-witte-stippen, waarvan de plastic variant op onverklaarbare wijze ook nogal eens terug te vinden is in kerststukjes.

Ach, wat was het een mooie wandeling en wat wonen we toch in een mooie, telkens weer verrassende provincie. Rijk aan natuur, met prachtige polders en fraaie duinen. Laten we er toch vooral met z’n allen heel erg zuinig op zijn.

Te midden van al het moois is er deze herfst echter ook iets volkomen nieuws te vinden in de natuur. Het is het zogenoemde mondkapje (os tectus), je treft ze echt overal aan. Vooral de blauwwitte variant ligt links en rechts nogal eens in de bermen. Het lijkt na de Amerikaanse rivierkreeft en de Japanse duizendknoop een nieuwe invasieve exoot in deze streek. Stop het oprukken van het mondkapje!

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen