Verzetsstrijder Ernst Sillem (97) overleden; Oud-Baarnaar schreef anti-Duitse leuzen op muren van Baarnsch Lyceum

Ernst Sillem
© Foto Peter Mreijen
Baarn

Verzetsstrijder en oud-Baarnaar Ernst Sillem is op 97-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste Nederlandse overlevende van het concentratiekamp Natzweiler-Struthof in de Franse Elzas, in de Tweede Wereldoorlog bezet gebied.

Sillem is oud-leerling van het Baarnsch Lyceum. Hij schreef aan het begin van de oorlog samen met zijn goede vriend Jaap van Mesdag anti-Duitse leuzen op de schoolmuren. Daarnaast richtte het tweetal zich op het stelen van munitie. In 1942 besloten ze zich bij het Britse leger te voegen en de Noordzee per kano over te steken. Onderweg werden ze onderschept door een Duits oorlogsschip.

Dachau

Sillem en Van Mesdag werden in 1943 via Kamp Amersfoort en Vught op transport gesteld naar het kamp Natzweiler-Struthof. Vanwege de naderende geallieerde troepen, werd het duo in 1944 naar kamp Dachau in Duitsland overgebracht.

Zes jaar geleden schreven twee leerlingen van het Baarnsch Lyceum een biografie over Ernst Sillem. Die biografie heeft een plek gekregen in een permanente tentoonstelling in Dachau ter nagedachtenis aan overlevenden van dit concentratiekamp.

Ernst Sillem woonde alweer jaren in Frankrijk.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen