Premium

Oostzaner René van Erp kreeg een gitaar van Eddie van Halen. Hij speelt er nummers van Pink Floyd mee [video]

Vlnr: Drummer Alex van Halen, bassist Michael Anthony, zanger Sammy Hagar, gitaargod Eddie van Halen en prijswinnaar René van Erp met zijn nieuwe gitaar.
© Foto Rob Verhorst
Oostzaan

Het gros van de Eddie van Halen-adepten kan er slechts van dromen: een gitaar cadeau krijgen van ’King Edward’ zelf. Voor René van Erp werd die droom in 1993 werkelijkheid. De Oostzaner speelt nog steeds op zijn Music Man EVH-gitaar, vooral nummers van Pink Floyd.

Sinds Van Halens overlijden op 6 oktober, stroomt het internet vol met herinneringen, anekdotes en hommages aan de gitaarvirtuoos. Tussen alle Youtubefilmpjes duikt ook een kort tv-programma op van Jeroen van Inkel, met daarin René van Erp. De Oostzaner – opgegroeid in Kadoelen – had een wedstrijd gewonnen en ging naar het Van Halen-concert in de Rotterdamse Ahoy. Ondanks de Nederlands-Indische wortels van broers Ed en Alex, liep de hardrockband de deuren van de Nederlandse concertzalen niet plat. Dus toen de Amerikaanse hardrockband in 1993 voor de ’Right here, right now-tour’ eindelijk weer eens Nederland aandeed, riep omroep Veronica een speciale Van Halen-dag in het leven. Volgens vast Veronica-recept: wie de Roepie Roepie-vogel hoorde, kon bellen en meedoen aan de wedstrijd. Meestal geen doorkomen aan, maar René kreeg het programma aan de lijn, wist het goede antwoord op een Van Halen-vraag én moest vervolgens een Eddie-solootje spelen. „Ik rende naar zolder, pakte snel een akoestische gitaar en deed een lickje van ’Ain’t talkin’ ’bout love’. Heel simpel allemaal. Andere kandidaten hadden elektrische gitaren met effecten, maar uiteindelijk heb ik toch gewonnen.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen