Dagelijks aantal coronaregistraties schiet alle kanten op: 79 nieuwe gevallen in Zaanstreek-Waterland op zaterdag brengen totaal op 4321

Zaandam/Purmerend

Er valt de laatste dagen geen peil te trekken op het aantal coronaregistraties dat er dagelijks bij komt in Zaanstreek-Waterland. Waren dat er tussen donderdag- en vrijdagmiddag een schrikbarende 267, een etmaal later blijft de teller steken op 79 nieuwe bevestigde gevallen.

Dat brengt het totaal voor de acht gemeenten in de regio op 4321 besmettingen sinds de pandemie in maart losbarstte.

GGD Zaanstreek-Waterland maakte vrijdag vier nieuwe sterfgevallen bekend als gevolg van het virus. Die overleden in de week van 8-15 oktober. COVID-19 eiste volgens de GGD-cijfers tot nu toe 114 levens in de regio Zaanstreek-Waterland.

Onvoorspelbaar

De onvoorspelbaarheid van de cijfers kan verschillende oorzaken hebben. Logistieke problemen bij bijvoorbeeld GGD’s en laboratoria kunnen zowel toename als afname in de dagcijfers tot gevolg hebben. De herfstvakantie kan eveneens tot een daling van het aantal geregistreerde besmettingen leiden. En ook de strengere maatregelen die sinds enkele dagen van kracht zijn, kunnen hun vruchten afwerpen.

Mogelijk is een combinatie van factoren de oorzaak van zowel het hoge aantal besmettingen dat vrijdagmiddag door het RIVM werd bekendgemaakt, als het lagere aantal van 79 dat zaterdagmiddag als dagscore naar buiten werd gebracht. Dat is nog altijd ruim drie maal hoger dan de signaalwaarde van zeven waarbij de alarmbellen gaan rinkelen bij het instituut.

Zaandam kreeg er 33 nieuwe coronagevallen bij en dat brengt het totaal voor die gemeente op 2064 besmettingen. Voor Purmerend staat het totaalcijfer op 867, tussen vrijdag- en zaterdagmiddag kwamen er 17 testen positief terug uit het laboratorium.

Coronahaard

Coronahaard Edam-Volendam kende een relatief rustig etmaal met acht nieuwe coronapositieven. De gemeente komt daarmee wel uit boven het totaal van 600: 605 om precies te zijn. Wormerland kampte met negen nieuwe besmettingen: in totaal zijn dat er 195.

In Waterland steeg het aantal iets minder snel, zeven nieuwe gevallen tillen het totaal op naar 211. Oostzaan kreeg er drie potief geteste inwoners bij, in totaal zijn dat er inmiddels 161. Landsmeer registreerde met één nieuwe besmetting de 143e voor die gemeente, en ook in Beemster kwam er één positieve test bij, de nummer 75 voor de droogmakerij.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen