Project aardgasloos Purmerend on hold: gemeente heeft meer voorbereidingstijd nodig

Koning Willem-Alexander kwam vorig jaar een kijkje nemen in een van de al gasvrij gemaakte woningen in Purmerend.

Koning Willem-Alexander kwam vorig jaar een kijkje nemen in een van de al gasvrij gemaakte woningen in Purmerend.© Archieffoto ANP/Patrick van Katwijk

Robert Jan van der Woud
Purmerend

Het project om in de Purmerendse wijk Overwhere-Zuid bijna 1300 woningen en andere panden los te koppelen van het aardgasnet, blijkt al deze zomer te zijn stilgelegd.

Een flinke tegenvaller, want het proefproject in Purmerend staat tot nu toe bekend als een van de meest succesvolle om bestaande woningen van het aardgas af te krijgen.

Dat blijkt uit brieven van de gemeente aan de bewoners van de proeftuin aardgasvrij, zoals de wijk wordt bestempeld. Die kwamen vervolgens in handen van NRC Handelsblad. Eerder werden in dezelfde wijk al bijna honderd woningen van het gasnet afgehaald. Die huizen worden nu door middel van stadsverwarming verwarmd en de bewoners koken elektrisch.

Deze zomer had dat een vervolg moeten krijgen. In mei werden rioolwerkzaamheden aangekondigd in de Van Goor Hinloopenstraat, die al deels van het gas af is. Tijdens die klus zou ook het benodigde warmtenet van Stadsverwarming Purmerend worden aangelegd, om een gasloze toekomst voor de bewoners mogelijk te maken.

Economische veranderingen

In juli ging er een voorlopige streep door zowel de riolering als het warmtenet. Voor de riolering werd gekozen voor een extra put om overtollig regenwater weg te kunnen werken. Een voorlopige oplossing in afwachting van een definitieve aanpak.

,,Uitstel van de vervanging van de riolering betekent ook dat de aanleg van stadsverwarming wordt vertraagd’’, kregen de bewoner te lezen. ’Economische veranderingen’ maken het volgens de gemeente noodzakelijk om opnieuw te kijken naar de kosten van aanleg en installatie van het warmtenet.

Ook moet worden gekeken naar de financiële tegemoetkoming voor de bewoners, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een elektrische kookplaat. ,,De achterliggende maanden met corona maakten het lastig om ingrijpende keuzes met u en met onze partners goed door te spreken.’’

Meer tijd nodig

In september werd een al aangekondigde bewonersavond geschrapt en vervangen door een inloopspreekuur. Er viel simpelweg te weinig te vertellen: de gemeente heeft meer tijd nodig voor overleg met betrokkenen en het doorhakken van de knopen.

,,We kunnen u daarom geen nieuwe planning bieden en u ook niet vertellen onder welke - financiële - voorwaarden u aardgasvrij kunt gaan wonen. Omdat dit betekent dat er vanuit de gemeente weinig nieuws te vertellen is, lijkt het ons verstandig geen plenaire bewonersavond te houden.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.