Leerlingen Martinuscollege Grootebroek gaan samen met verpleeghuis volop in zorgmodus

Jong en oud werkt samen aan zorgtechnologie bij het Martinuscollege.
© foto marloes niemeijer
Grootebroek

In deze tijd van corona, die voor velen leidt tot eenzaamheid, combineren de leerlingen van 2 vmbo van het Martinuscollege Leerlingen het nuttige met het aangename.

De tweedeklassers gaan tot de kerst via een challenge aan de slag met zorgtechnologie om bewoners van het Nicolaas Verpleeghuis in Lutjebroek uit de eenzaamheid te helpen. Ze werken daarbij niet alleen met het verpleeghuis samen, maar ook met automatiseringsbedrijf Vitasys en met Pipelife in Enkhuizen.

De komende weken gaan de leerlingen in groepjes brainstormen, vervolgens zelf ontwerpen en een prototype maken naar de sociale behoefte van de ouderen, hun vondst inzetten en uiteindelijk evalueren.

Samenwerking

Zowel school als het verpleeghuis zijn enthousiast over de samenwerking. Leraar Sjaak Jongkind: ,,In vier groepen gaan zestien leerlingen de uitdaging aan om een prototype te maken van iets wat de bewoners kan helpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een robot-hond”.

Wat de leerlingen uiteindelijk gaan ontwerpen, hangt mede af van de input van bewoners van het Nicolaas Verpleeghuis.

Challenge

In een zogeheten ’Zip Tie Dome’, een eigen werkplek, ontwerpen en maken de leerlingen een prototype. De challenge wordt afgesloten met een eindexpositie in het Martinuscollege. Voor de leerlingen is dit een mooie kans om in korte tijd veel te leren en iets te kunnen betekenen voor ouderen. Ze leren ’mensgericht’ te ontwerpen en een vraagstuk vertalen naar een technische toepassing.

Ook gaan ze projectmatig te werk en maken gebruik van de nieuwste technische ontwikkelingen. Door zowel met het verpleeghuis als met bedrijven aan de slag te gaan maken ze ook nog eens kennis met het werk- en beroepenveld, aldus Jongkind.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen