Besmet of niet? Uitslag binnen een uur! Twee supersneltesten krijgen groen licht bij de GGD

De E-Nose vertelt het je supersnel als je geen corona hebt.

De E-Nose vertelt het je supersnel als je geen corona hebt.© Foto Breathomix

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bezoekt een nieuwe testlocatie in Amsterdam-Zuidoost.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bezoekt een nieuwe testlocatie in Amsterdam-Zuidoost.© Hollandse Hoogte / ANP

1 / 2
Mirjam van der Puijl
Amsterdam

Twee nieuwe snelle testen, die de GGD tussen nu en november in gebruik kan nemen, moeten het mogelijk maken om binnen een uur te weten te komen of je besmet bent met het coronavirus. Zowel TNO als het Leidse bedrijf Breathomix, in samenwerking met onder andere het LUMC, hebben donderdag hun testen gepresenteerd aan minister Hugo de Jonge van VWS. Een coronatest, klaar terwijl je wacht.

De test van het LUMC is een blaastest, de zogenaamde ’E-Nose’, die je je alleen kan vertellen als je níet besmet bent. „Dit apparaat is vooral goed voor het uitsluiten van besmetting”, zegt internist-infectioloog Geert Groeneveld van het Leidse ziekenhuis „Van drie van de vier mensen kunnen we met zekerheid zeggen dat ze negatief zijn. Bij de overige gevallen moet een aanvullende test dan uitwijzen of ze corona hebben.” De uitslag krijg je al binnen enkele minuten.

De blaastest heeft wel als nadeel dat hij alleen gebruikt kan worden als je klachten hebt. Dat is anders bij de sneltest die TNO heeft ontwikkeld. Die test, die onder de naam ’Lamp-test’door het leven gaat- naar de gebruikte methodiek - is een variant op de wattenstaafjestest die de GGD nu al uitvoert. Maar dan heel veel sneller: waar de uitslag nu dagen op zich kan laten wachten, kan de Lamp-test je na twintig minuten vertellen of je besmet bent. Ook als je geen klachten hebt.

Meteen weer aan het werk

Hoofdonderzoeker Bart Keijser van TNO, die de Lamp-test ontwikkelde, ziet in een combinatie van beide testen ’de ideale testvorm.’ Keijser:,,Een testconcept waarbij je eerst de adem test en dan alle negatieven alvast naar huis kan sturen, dat lijkt me heel mooi.’’

Beide methodes hebben proefgedraaid in de teststraat bij de Amsterdamse RAI. In 99% van de gevallen scoorde de lamp-test, afgenomen bij 880 personen, hetzelfde als de bestaande PCR-test. Inmiddels zijn beide testen ook gevalideerd door het RIVM. Niets staat een verdere uitrol nog in de weg. De lamp-test kan per direct gebruikt, de blaastest in november.

Snelheid van testen is van cruciaal belang. ,,We kunnen meer monsters analyseren, grotere volumes draaien”, zegt Keijser. ,,Maar ook: iemand die besmet is kan sneller in quarantaine. Iemand die niet besmet is kan meteen weer aan het werk.’’

Lees ook: Van Dissel: sneltest veelbelovend, maar lost niet alles op

Organische deeltjes

De E-Nose lijkt op een apparaat waarmee normaal gesproken een longfunctietest wordt afgenomen. De ’neus’ meet behulp van sensoren bepaalde organische deeltjes in de adem. „Wat we zien is dat het profiel van die deeltjes verandert als er een infectie aanwezig is”, legt Geert Groeneveld uit. ,,Dat profiel kunnen we herkennen als een coronabesmetting, net zoals je de geur van thee kunt onderscheiden van koffie.”

Vanuit binnen- en buitenland is er belangstelling voor de E-Nose, bijvoorbeeld van horecabedrijven. Vooralsnog geeft Breathomix voorrang aan het ministerie van VWS, dat er enkele honderden bestelde voor de GGD’s.

Commercieel

Naast de twee nieuwe testen bieden verschillende fabrikanten ook commerciële sneltesten aan. Zoals in Purmerend, waar scholen en kinderopvang een snelteststraat opzetten met een zogenaamde antigeentest van fabrikant Roche. Volgens Keijser vragen verschillende situaties om verschillende typen testen. ,,Ik hoop dat er nog heel veel meer en betere testen komen.’’

Lees ook: GGD keurt snelteststraat in Purmerend af

Stroomschema

Gisteren publiceerde de Rijksoverheid een stroomschema dat duidelijk moet maken wanneer Nederlanders zich moeten laten testen of wanneer ze in quarantaine moeten gaan.

Dit artikel is aangepast op 16 oktober om 12:42 om een citaat te verduidelijken.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen