Onheilsprofeten delen hun evangelie gericht dankzij informatie van Facebook | commentaar

Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid is in discussie met een politieagent tijdens een protest op het Plein in Den Haag.
© Foto ANP

De aarde is plat. Het coronavirus werd in een laboratorium gemaakt en is bestuurbaar dankzij 5G-netwerken. De elite runt een pedoseksueel netwerk en misbruikt kinderen die via een pizzaketen kunnen worden besteld. De informatie van de mainstream media is fake en wordt gedicteerd door onzichtbare machten.

Dit lijkt afkomstig uit een ontspoord hoofdstuk van Harry Potter. Toch maken dergelijke waandenkbeelden deel uit van de werkelijkheidsbeleving van burgers.

Het gevaarlijke is dat bij dit soort dwaalleren een militante onderstroom groeit. Groepen die zich gewelddadig manifesteren vinden elkaar via internet. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) constateerde donderdag deze maatschappelijk verharding.

De NOS liet weten de logo’s te verwijderen van satellietwagens waarmee op locatie wordt gewerkt. Aanleiding zijn bedreigingen van medewerkers. Dagelijks worden journalisten geconfronteerd met geweld.

Het is geen toeval dat op EU-niveau wordt gesleuteld aan een digitax om greep te krijgen op techreuzen. En het feit dat Nederland en Frankrijk donderdag pleitten voor het inperken van de macht daarvan, valt niet uit de lucht. Internet faciliteert groeperingen die hun schijnwereld willen terugzien.

Facebook verzamelt surfgedrag van zijn leden. Onheilsprofeten kunnen die informatie kopen. Bijvoorbeeld met de vraag: welke gebruikers ’liken’ onderwerpen als ’graancirkels’ of ’viruswaanzin’. Op die manier kunnen zij hun verknipte evangelie gericht delen met personen die daarvoor bevattelijk zijn. Zo verworden sociale media tot asociale media.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.