Corona-app downloaden? Jammer, je smartphone is te oud

De CoronaMelder-app is niet geschikt voor oudere smartphones.
© Hollandse Hoogte / Joris van Gennip
Hillegom

Ruim twee miljoen mensen hebben geen toegang tot CoronaMelder en kunnen dus niet meedoen met het coronasignaleringssysteem via de smartphone. Het gaat om mensen die geen smartphone hebben, maar ook mensen met een wat ouder toestel waarop de melder niet kan worden geïnstalleerd. Zo is een iPhone van vijf jaar oud al niet meer bruikbaar. ,,Ik ben afgeschreven en mijn toestel ook.’’

’Deze applicatie vereist iOS 13.5 of nieuwer’ Als Marianne Habraken (69) uit Hillegom probeert de zaterdag gelanceerde CoronaMelder te installeren, krijgt ze een melding. Haar telefoon is niet geschikt voor de app, en updaten kan niet. Haar vijf jaar geleden gekochte iPhone 6 -’Niet de jongste, maar hij voldoet prima’ - is te oud.

Van zeker een miljoen Nederlanders is de smartphone te oud voor CoronaMelder, heeft researchbedrijf Telecompapers eerder dit jaar becijferd. Daarbij is er een groep die een ’ouderwetse’ telefoon heeft waarop geen apps geïnstalleerd kunnen worden, en een kleine groep die gewoon nog met een vaste lijn belt. In totaal 2,3 miljoen telefoonbezitters kunnen op dit moment de corona-app niet gebruiken.

Het ministerie van VWS bestrijdt in een reactie het cijfer van Telecompapers en gaat zelf uit van een aanzienlijk lager getal. Volgens een woordvoerder blijkt uit consumentenonderzoek dat juist ouderen vaak een nieuwe smartphone hebben.

Blootstellingsmeldingen

„Ik heb hem twee jaar geleden gekregen van mijn schoonzoon, want die wil om de zoveel tijd een andere”, zegt Marianne Habraken. „Hij doet gewoon alles, er zit genoeg geheugen in. Het is gewoon onzin om dan een andere aan te schaffen. Ik denk dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.”

Volgens Sanne de Bruyckere van Telecompapers zijn het veelal bezitters van een oude iPhone die de app niet kunnen downloaden. Van oude Android-telefoons zijn er simpelweg minder in omloop, zegt De Bruyckere. ,,Vooral de goedkopere Android-telefoons gaan gemiddeld een jaar of twee, drie mee. Terwijl de iPhone het langer volhoudt. Daar is het prijskaartje ook naar.’’ Voor CoronaMelder is minimaal een iPhone 6s nodig, die voor het eerst verscheen in 2015.

De keuze om corona-apps alleen geschikt te maken voor nieuwere smartphones was een technische, verklaart Joris Leker van Vals Plat, een van de ontwikkelaars. Omdat CoronaMelder bluetooth gebruikt, zouden oudere toestellen het probleem krijgen dat het scherm altijd aan zou moeten staan. ,,Dan kun je hem niet eens meer in je zak of in je tas stoppen. Dan is hij gewoon niet meer bruikbaar.’’ Toen Apple en Google hebben begin deze zomer een stukje technologie toevoegden voor corona-apps over de hele wereld, de zogenaamde ’blootstellingsmeldingen’, deden ze dat daarom alleen voor de nieuwere versies.

Afgeschreven

Dat dit wrang is, kan Leker wel begrijpen. ,,Helaas zijn oudere telefoons vaak de afdankertjes van kleinkinderen, die naar oma en opa gaan. En dat zijn juist de mensen die zich het kwetsbaarst voelen.’’

,,Ik ben afgeschreven en mijn toestel ook’’, grapt Henk Verhagen (80) uit Kortenhoef. Zowel hij als zijn vrouw probeerde CoronaMelder te downloaden, maar hun iPhones5 bleken te oud. ,,Ik kan toch niet elke keer een nieuwe kopen? Je maakt er zo een wegwerpartikel van.’’

Ouderenbond Anbo heeft sinds dit weekend tientallen vragen beantwoord van ouderen over de corona-app. ,,Praktische vragen. Hoe werkt het, hoe moet ik de app downloaden’’, zegt Bernadet Naber van Anbo. ,,Maar er zijn ook mensen die bang zijn dat ze iets verkeerds doen of bang zijn voor hun privacy. We hebben in de eerste golf gezien dat veel oudere mensen online zijn gegaan. Maar we zien ook dat een deel van de ouderen zelf niet weet hoe hij of zij een app moet downloaden. Of bang is om iets verkeerds te doen. We proberen zoveel mogelijk te helpen, maar als de telefoon echt niet geschikt is, kunnen we alleen maar zeggen dat hij moet voldoen aan specificaties. Je kunt iemand niet verplichten een nieuwe telefoon te kopen.’’

Sinds de landelijke uitrol van CoronaMelder op 10 oktober is deze ruim 2,5 miljoen keer gedownload. Volgens Leker is het uitgangspunt dat 15% van de Nederlanders de app moet gebruiken, wil het effect hebben op het besmettingsgetal. Dat aantal zou hiermee gehaald zijn.

m.van.der.puijl@mediahuis.nl

Lees ook: Job Jansweijler bouwde mee aan CoronaMelder

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen