Pak onze vrijheid maar weer af, want we kunnen er duidelijk niet mee omgaan | Column Haroon Ali

© Foto Erna Faust

In de supermarkt zie ik twee studentes luid discussiëren over het avondeten en een oudere dame die zachtjes in wat fruit knijpt. Door mijn mondkapje zien ze niet dat ik hen veroordelend aankijk, omdat zij niet de moeite nemen om er een te dragen.

Veel winkelaars zijn kennelijk immuun voor corona, of ze negeren het feit dat de kaart van Nederland donkerrood kleurt en er iedere dag zo’n zesduizend besmettingen bij komen. We zijn een stronteigenwijs volk en zelfs een dringend advies geldt voor iedereen behalve jezelf. Zondag werden er in Barneveld nog drie kerkdiensten georganiseerd voor meer dan vierhonderd mensen per keer, waarbij er ’ingetogen’ werd gezongen.

Het geeft een fijn gevoel om met je vinger naar anderen te wijzen. Zo kijk ik afkeurend naar de vakantiefoto’s van vrienden op sociale media, terwijl ik al acht maanden het land niet uit ben geweest. Ik vind het ook ongepast dat mensen zich afvragen in welke uithoek van Europa ze deze herfstvakantie nog welkom zijn. Tegelijkertijd ontvang ik thuis soms meer mensen dan op dat moment is toegestaan, waarbij we niet altijd voldoende afstand houden – wat natuurlijk komt door de alcohol, nooit door onszelf. Ik bezoek verder geen grote illegale feesten, dus een beschaafde borrel met verstandige, gezonde dertigers moet kunnen, toch?

Misschien draag ik daarom zo trots een mondkapje in winkels en desinfecteer ik nog altijd religieus mijn handen bij binnenkomst én vertrek. Die kleine rituelen geven wat houvast, terwijl we langzaam verdrinken in de tweede golf, zonder zicht op vasteland aan de horizon. We snappen niks meer van de tegenstrijdige regels, breken ze stiekem en zoeken naar een zondebok, om ons geweten te sussen. Daarom wijzen we nu met ons hypocriete vingertje naar het kabinet. Pak onze vrijheid maar weer af, want we kunnen er duidelijk niet mee omgaan.

Na een relatief ontspannen zomer op zonnige terrassen zijn we weer terug bij af. Nederland staat zelfs in de top van slechtst presterende landen. Daarom zal het kabinet vanavond tijdens een persconferentie hoogstwaarschijnlijk strengere maatregelen aankondigen. Gaan we van de intelligente lockdown in het voorjaar uiteindelijk naar een totale shutdown? Onze bewegingen en contacten zullen in elk geval verder worden beperkt. Ook wordt er gehoopt op een routekaart naar Iers voorbeeld, zodat we beter weten wat ons deze lange, deprimerende winter te wachten staat.

Uitgerekend op zo’n beladen dinsdag begin ik als columnist bij deze krant. Net als u wacht ik gespannen op de toespraken van Mark Rutte en Hugo de Jonge. Ik zal daarna een fles wijn opentrekken en tegen mijn vrienden tekeergaan in onze whatsappgroep, om de eerste schok over de nieuwe maatregelen gezamenlijk te verwerken. Ik zal me, net als u, machteloos voelen over de nabije toekomst. Ik kan erover schrijven, maar er niks aan veranderen. En uit schaamte voor mijn eigen menselijke tekortkomingen en kleine overtredingen zal ik me de volgende dag weer braaf verschuilen achter een mondkapje.

Nieuwe columnist

Schrijver en journalist Haroon Ali is onze nieuwe columnist op de dinsdag.

Lees ook: Schrijver Haroon Ali is van alles een beetje

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.